Agricultura ECO – șanse mai mari la export

Astăzi, când cererea de produse sănătoase este în creștere, agricultura eco reprezintă pentru Republica Moldova o șansă reală de a ajunge pe piețele străine.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură acordă anual sprijin producătorilor certificați conform reglementărilor ecologice.

Pe lângă subvenționarea veniturilor, antreprenorii primesc suport financiar pentru conversia livezilor și a viilor, a culturilor medicinale și aromatice, a terenurilor arabile, a plantațiilor legumicole, precum și pentru albinărit.

Piața ecologică locală este mereu în creștere. Printre cei care investesc în aceste afaceri sunt și moldovenii întorși din țările Uniunii Europene. Cel mai important grup de cumpărători îl constituie mamele tinere, dar și persoanele care au ales un stil de viață sănătos.

Iar produsele ecologice locale se găsesc la piața „Ecolocal” din Chișinău, în magazinele specializate, în supermaketuri, dar le puteți procura și online.

Potrivit datelor statistice, principalele platforme de export pentru produsele agricole ecologice moldovenești sunt: Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

”Comerțul cu amănuntul al produselor alimentare în Germania a declanșat un adevărat boom pentru produsele ecologice. Încă nu am avut prune organice în gama noastră, deoarece în prezent nu se cultivă în Germania. Cu toate acestea, întotdeauna avem o cerere foarte mare pentru acest produs de la clienți. Prunele moldovenești sunt foarte cunoscute în Germania datorită calității și bunului gust. Ne putem imagina să obținem prune organice din Moldova, deoarece comercializăm cu succes produse convenționale de acolo deja de doi ani. În 2019 am cumpărat 600 de tone, în 2020 ni s-au furnizat peste 1400 de tone de prune de acolo. Ce cerințe trebuie să îndeplinească produsele organice? În primul rând avem nevoie de un certificat organic care este valabil și în UE. În plus un certificat GLOBAL GAP ȘI GRASP. Desigur avem nevoie și de informații: mai întâi despre perioada de livrare, apoi despre tipurile disponibile și ce cantitate putem planifica. Desigur, suntem interesați și de alte produse ecologice, cum ar fi nucile. Ne puteți oferi toată gama Dvs. Vă rog să ne contactați dacă aveți în oferta Dvs. prune sau alte produse organice. Am fi bucuroși să stabilim o relație de afaceri de succes cu Dvs. Mulțumesc mult!”, menționează Kurt Hadler, managerul de producție din cadrul unei Cooperative agricole din Germania.

În țara noastră activează 152 de producători eco. Potrivit Atlasului Agriculturii Ecologice, din cele 28.547 ha de teren agricol ecologic, 77% constituie culturile arabile, 20% culturi pomicole și 3% plante medicinale și aromatice.