Agricultura digitală este începutul către un viitor sustenabil

 „Alfabetizarea digitală în agricultură” curs teoretico-practic organizat cu suportul Proiectului Optim, al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și #Helvetas

Astăzi, nu mai putem vorbi de afaceri care să poată creşte în afara unui ecosistem digital. În acest context, în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie s-a desfășurat un curs teoretico-practic cu tema „Alfabetizarea digitală în agricultură”, organizat de către compania „Euroalun”. Cursul a avut loc în incinta Centrului Informațional Horticol din cadrul Universității Tehnice a Moldovei și a fost urmărit de peste 270 de participanți. Proiectul a prins viață mulțumită finanțării Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul Proiectului “Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation.

Perjan Alexandr, administratorul companiei „Euroalun”

”Noi ne-am droit să aducem ceva foarte interesant în RM – Digitalizarea Agriculturii, în cadrul proiectului nostru iFarms am identificat o soluție bună, un curs de educație!”

 

Subiectele abordate au fost o introducere în domeniul AgTech; repere istorice privind evoluția în agricultură și ceea ce reprezintă la ora actuală Agricultura 4.0., cum se aplică în agricultură modelele predictive, senzoristica proximală și la distanță; ce sunt indicii de vegetație, hărțile de prescripție, dar și soluții pentru probleme agricole, conexiuni și tehnologii de transmitere a datelor. De asemenea, participanții la curs au fost familiarizați cu sursele de finanțare pentru digitalizarea întreprinderilor agricole.

Totodată, reprezentanții companiei „Euroalun” au făcut o introducere în aplicația iFarms, pe care o dezvoltă alături de Proiectul Optim din 2021.

 

Aplicația iFarms oferă fermierilor posibilitatea de a-și gestiona și monitoriza eficient activele în agricultură. De asemenea, aplicația include monitorizarea, prognoza, anticiparea deciziilor privind problemele care pot apărea la diferite etape ale implementării unui proiect agricol. Cu un singur clic, un fermier își poate verifica procesele agricole pe baza dovezilor datelor și, în acest fel, poate optimiza deciziile și costurile de producție.

Cu susținerea Proiectului Optim, al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și #Helvetas, compania „Euroalun” pune la dispoziție atât fermierilor, dar și celor care abia își încep activitatea în domeniu, o amplă paletă de cunoștințe și bune practici privind promovarea unei agriculturi digitale corecte și prospere. Scopul acestor cursuri rămâne educarea agricultorilor și familiarizarea lor cu tehnologiile performante, ce vor ușura și vor aduce o mai mare profitabilitate afacerilor.

Această inițiativă este desfășurată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în cadrul Proiectului „Optim — Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation.