Agricultura 4.0 – Tehnologii inovatoare aplicate la cultivarea legumelor în spații protejate

Fermierii din UTA Găgăuzia, mai aproape de tehnologiile inovatoare de cultivare a legumelor în sere.
Schimbările climatice severe din întreaga lume, în special în regiunile sudice, au un impact semnificativ asupra sectorului agricol, iar Republica Moldova nu face excepție. De aceea, adaptarea la noile condiții devine crucială pentru a asigura recolte abundente. În acest context, Asociația Producătorilor Agricoli din Găgăuzia „AGRO OGUZ” a organizat un seminar pentru fermierii din zona de sud a țării, având ca temă „Tehnologii inovatoare pentru cultivarea legumelor în spații protejate”. Seminarul a inclus atât sesiuni teoretice, cât și demonstrații practice.

Ivan SCRELEA, director executiv Asociația Producătorilor Agricoli din UTA Găgăuzia: „Tehnologia de cultivare a legumelor în sol protejat are o perspectivă foarte promițătoare în regiunea noastră. Avem un număr considerabil de zile însorite și călduroase pe an, iar schimbările climatice recente devin din ce în ce mai evidente. Din acest motiv, producția de legume și fructe în teren deschis devine tot mai dificilă în fiecare an. Tehnologia care ne permite să valorificăm toate beneficiile terenului protejat va deveni din ce în ce mai importantă în fiecare zi, atât în prezent, cât și în viitorul apropiat.”

Fermierii și studenții prezenți la eveniment au subliniat că au acumulat multe informații utile, care le vor fi de folos în viitor. Seminarul a fost organizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.