Agricultorii vor protesta

Agricultorii din 14 raioane din zona de sud-est și centru a țării au anunțat că vor ieși marți, 11 august pentru reluarea protestelor.

Pe 27 iulie, nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au întreprins acțiuni de susținere, în condițiile secetei și a crizei pandemice fermierii au blocat traseul din raionul Căușeni.

Producătorii atunci au înaintat Guvernului și Ministerului Agriculturii următoarele revendicări:

–        instituirea stării de urgență pentru sectorul agrar în zonele de centru și sud ale republicii cu eliberarea necondiționată a certificatelor de stare de forță majoră atât pentru fermieri cât și pentru furnizori, ceea ce va permite întregului sector agricol să-și reeșaloneze datoriile față de creditori;

–        implementarea unui regulament nou cu posibilitatea de utilizare sau cesionarea TVA-ului adunat de ani de zile în cont, în achitarea datoriilor;

–        scutirea de la plata impozitelor salariale și funciar a agricultorilor afectați de calamități pentru anul 2020 și vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021;

–        resursele financiare alocate pentru acoperirea pierderilor financiare suportate de către agricultori să fie de cel puțin 3000 lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă, prezentând doar actele enunțate mai sus.

În acest context, autoritățile vor să se împrumute de la Banca Mondială, pentru a ajuta agricultorii. Președintele țării, Igor Dodon într-un briefing de presă a menționat că „situația din agricultură este una fără precedent”.

Din acest motiv, Guvernul va iniția negocieri săptămână această cu reprezentanții Băncii Mondiale despre acordarea unui credit, dar nu a precizat despre sumă este vorba.

Din cele aproape 415 000 de hectare semănate în toamnă cu culturi cerealiere din prima grupă, aproximativ jumătate din acestea au fost afectate de secetă în proporție mai mare de 60%, iar 20 000 au fost însămânțate din nou.

Pentru această suprafață s-au alocat anterior 200 de milioane de lei – 100 de milioane de lei din Fondul de Subvenționare a Agriculturii și 100 de milioane din Fondul de Intervenție a Guvernului – pentru a acorda suport agricultorilor.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat menține în continuare Codul galben de secetă hidrologică, în mare parte pe întreg teritoriul țării.