Agricultorii pot pierde grâul semănat în această toamnă

Grâul semănat în această toamnă ar putea avea de suferit, din cauza lipsei precipitațiilor.

Gheorghe Bazatin, din satul Selemet, raionul Cimișlia, este agricultor de o viață. Deține aproximativ 400 de hectare de teren arabil, pe care cultivă cereale și spune că așa secetă de toamnă ca anul acesta nu a mai văzut. Bărbatul încă mai speră că cele 175 de hectare semănate cu grâu vor fi salvate de ploi.

Gheorghe Bazatin, agricultor, s. Selemet, r. Cimișlia: „Am preconizat în jur la vreo 250 de hectare de grâu să semănăm, dar nu a fost posibil. Totul este uscat, nu am putut să-l pregătim și unde am putut, am semănat. Acest câmp e semănat aproximativ la jumătatea lunii Octombrie, are deja o lună și iată stă ca în sac, pentru că condiții nu sunt. Am riscat, mă gândeam că va fi ploi și se vor schimba timpurile.”

De când crește grâu, femierul nu s-a mai confruntat cu o asemenea situație.

„Grâul încolțea și ierna așa până în primăvară. Dar chiar așa secetă pe timp de toamnă eu nu-mi amintesc.”

Deși se recomandă semănarea grâului la o adâncime de măcar zece cm în sol, Gheorghe Bazatin a riscat, semănând boabele la doar cinci cm, cu speranță că vor fi ploi, dar degeaba.

„Iată boabele de grâu. La jumătatea lunii octombrie l-am semănat. Cum l-am semănat așa și a rămas. Stă ca în sac.”

Acum, agricultorul este îngrijorat și speră ca măcar să-și recupereze cheltuielile.

„Toată sămânța o să o pierdem și în primăvară trebuie să ne gândim ce să facem. Solul trebuie reînsămânțat cu ceva. Dacă nu vor fi precipitații aici nu va ieși nimic.”

„Trebuie, trebuie precipitații, aproximativ 10-15 mm trebuie, chiar și mai mult. Dar depinde și în ce zonă și structura solului.”

Din cele 400 de hectare pe care le deține Gheorghe Bazatin, o bună parte din ele nici nu sunt arate, din cauza că solul e tare ca piatra.

„La moment se fac lucrări, dar stricăm tehnica. Solul este uscat și o să-l arăm deja la primăvară și acum tare greu se ară. E uscat, se rup și plugurile nu rezistă nimic la așa uscăciune.”

Anul trecut, vara a fost secetoasă, însă toamna a plouat și am avut grâu. Anul acesta, din contră, primăvara și vara au fost ploioase, iar toamna e secetă.

„La jumătatea lunii noiembrie grâul era deja ieșit. Termenul de semănare este până pe 20 octombrie. Era cald și umiditate mare și opt-zece zile el era deja ieșit.”

Potrivit specialiștilor în agricultură, în condițiile din această toamnă, în gospodăriile unde s-a semănat într-un sol uscat, irigarea pentru stimularea răsăririi plantelor poate reprezenta o măsură tehnologică deosebit de importantă.

Pentru zilele următoare, precipitații esențiale nu se prevăd.