Agricultorii din nordul țării, cei mai afectați

0 176

Grindina a distrus aproape 500 de hectare de livezi și culturi agricole în satul Dubna, raionul Soroca. Localnicii nu mai au cu ce-și umple beciurile pentru sezonul rece, după ce apa le-a spălat grădinile, relatează NordNews.md.

Vasile Sochircă practică agricultura de aproape 50 de ani. Anul acesta, puhoaiele i-au distrus 120 hectare de floarea soarelui și peste 50 de hectare de porumb.

„Uitați-vă cât de mult le-a afectat grindina, sper că își va reveni, porumbul este mai rezistent poate că aici pierderile nu vor fi așa de mari ca la livadă eu văd aici cu ochiul deschis minus două trei tone de porumb la hectar.”

Agricultorul a rămas și fără roada de mere. Cele 40 de hectare de livadă au fost compromise în proporție de 60%.

„Pierderile sunt foarte mari, cheltuieli multe.  Pierderile ajung la peste un milion și jumătate de lei.”

Agricultorul a sperat că în acest an își va recupera pagubele de anul trecut, însă intemperiile l-au lovit din nou. Bărbatul așteaptă să obțină motorină din partea României, pentru a putea continua lucrările în câmp.

„Bine ar fi dacă statul ar fi mai aproape de agricultori. Din ajutorul pe care l-au dat frații noștri de peste Prut, 60 mii de tone de motorină, la suprafața de pământ pe care o am eu îmi revin circa 6000 de litri de motorină. Suntem în așteptare.” 

Oamenii spun că ploaia a format practic, un perete de apă.

„A bătut cu grindină, ne-a mâlit în grădină, pe deal ne-a fărmat porumbul, răsadul la fărâmat, piatra ne-a distrus și via.”

„Ploaia era deasă ca un perete, nu puteam să intru în ogradă, mă sufocam. Așa ploaie strașnică nu am văzut de când sunt eu.”

„Tare mare ploaie, a stricat totul prin grădini, a rupt și cartofii și ceapa, răsadurile.  Alaltăieri a fost ploaie foarte mășcată, aproape cât cireșele.  Această ploaie a durat vreo 10–15 minute.”

Tot ploaia a afectat 100 ha de legume și 500 de hectare de livezi din localitatea Cunicea din raionul Florești, iar la Ghindești precipitațiile au distrus 60 de hectare de sfeclă de zahăr și 130 de hectare de floarea soarelui.