Agricultorii au ieșit din nou la protest

Agricultorii din toate regiunile țării au ieșit din nou la proteste. Aceștia s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale ca să ceară autorităților despăgubiri pentru cea de-a doua grupă de culturi, care au fost afectate de secetă.

„Să ne dăm seama bine cu toții că instituțiile statului Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii nu doresc să soluționeze problemele noastre. Din acest motiv, noi astăzi am hotărât să ne întâlnim cu dumneavoastră aici, în fața Guvernului să cerem strict că avem nevoie de aceste compensări, avem nevoie de susținerea statului față de agricultori, care sunt ramura de bază a economiei naționale.” a menționat unul dintre organizatori.

„Noi ne-am adunat astăzi ca să le mai amintim că trebuie să discute cu agricultorii, trebuie să ne așezăm la o masă de tratative și să găsim niște soluții, ca măcar cât de cât, măcar până la 3 mii de lei la hectar să întoarcă la porumb și la floarea soarelui.” a declarat VASILE COLȚA- agricultor, r. Hâncești.

„Toată lumea cunoaște că fermierii au ars pur și simplu, cea mai mare parte dintre ei și până astăzi nu sunt achitați pentru pierderile pe care le-au suferit pentru cultura a doua: floarea-soarelui, porumb, dar nici măcar nu dialoghează cu grupul de protestatari, organizațiile profesionale, guvernarea ca să explice când, cum. Fermierii deja sunt chemați în judecată de către creditori care au avansat cu pesticide, îngrășăminte, semințe. Credite bancare au de întors și așa și nu au fost reeșalonate aceste credite.” a spus VASILE MÎRZENCO- directorul Federației Naționale a Fermierilor.

O altă problemă care îi deranjează pe manifestanții pașnici este politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Aceasta ar fi în dezavantajul fermierilor. Unagricultor din raionul Rezina ne-a spus că în acest sezon în jur de 95 la sută din culturile semănate au fost compromise, iar mărirea TVA-ului în următorul an va favoriza doaragro-holdingurile mari.

„Majorarea taxei de la 8 la 12 %, pe noi doar ne defavorizează, o să ajungem când la sfârșit de an când să vindem producția, noi n-o să avem TVA în cont și va trebui să achităm iarăși din conturile noastre. Este o politică, care doar facilitează monopolurile, celor care exportă și importă producție agricolă, doar pentru ei. Business-ul mic și mijlociu este pus într-o situație că taxa pentru valoare adăugată mărită este contra noastră.” a menționat VADIM CIOBANU- agricultor, r. Rezina.

„Aceste majorări de TVA vor afecta agricultorii, vor afecta consumatorii finali pentru că vor crește prețurile și după calculele noastre afectează și bugetul statului pentru că vor scădea alocările la TVA a importatorilor de imputuri în agricultură și vor crește compensațiile sau restituirile de TVA la exportul produselor agroalimentare din Republica Moldova.” ne-a spus VASILE MÎRZENCO- directorul Federației Naționale a Fermierilor.

Nici un reprezentant al autorităților nu a ieșit să discute cu protestatarii.

Guvernul a alocat compensații în sumă de 300 de milioane de lei pentru prima grupă de cereale. Pentru cea de a doua, agricultorii cer un miliard de lei.