Agricultor: „De când lucrez eu, așa secetă n-am mai văzut…”

Lipsa zăpezilor de altădată și a ploilor din ultimele luni au făcut ca munca oamenilor să nu dea roadele așteptate.

Seceta a afectat și culturile din grădina familiei Găină, din satul Volovița, raionul Soroca, relatează observatoruldenord.md.

Gheorghe Găină, agricultor: „Din 65, de când lucrez eu, și încă mai activez la Federația Națională a Fermierilor, așa secetă nu am văzut. Eu nu am văzut în 20 de ani în care am lucrat la Porumbeni, porumbul să se usuce. Temperaturile astea de 30-35 de grade și 40 la soare distruge polenul la culturile agricole care polenizează. La grâu, anul acesta am avut un noroc că în vremea înfloririi a fost puțină ploaie și a răcorit, de aceea roada s-a făcut calitativ cu procentul de gluten bun.”

Chiar dacă a plouat recent, ploaia nu poate compensa pagubele făcute până acum de secetă, consideră agricultorul. Ca să nu cheltuie și puțina apa care a mai rămas în fântână pentru irigare, familia acumulează apă de ploaie, pentru a uda legumele din grădină.

Gheorghe Găină, agricultor: „A răcorit un pic, temperaturile au scăzut. Nu ajută, stratul de sol care se prelucrează 20 -25 de centimetri e absolut uscat. Să pui ceva nu încolțește acum, nu are cu ce, nu ajută cu nimic ploaia. Mergem să vă arăt cartofii pe care i-am sădit, au 40 de zile dar sunt mici, am pus o găleată și am scos două. Dar astea târzii s-au făcut ca cireșele și mai mult nu. 800 de litri de apă am adunat de la ploaie, dar mai înainte adunam și mai mult. Am udat un pic roșiile, ardeii, dar nu merge, rezerva de apă din sol nu a fost fiindcă nu a fost și zăpadă.”

O bună parte din roada acestui an este compromisă, mai ales porumbul.

Gheorghe Găină, agricultor: „Anul trecut am avut porumb semănat pentru crupă și făină, o roadă extraordinară am avut. Am și acum doi saci de porumb pentru făină. Uitați-vă ce crăpături în sol, uitați-vă porumbul, când se va face. Nu știu cum s-a polenizat dar se vede că sunt rare grăuntele. N-am văzut eu așa în 57 de ani cât am lucrat în gospodăria sătească și am fost pe câmp, nu am întâlnit așa ceva să se întâmple la porumb.”

Gherghe Găină crede că vom depăși această situație complicată dacă va fi respectată tehnologia în agricultură și vom folosi experiența adunată cu anii de experții în domeniu.