Afacerile mici și mijlocii, încurajate să se digitalizeze

Întreprinderile mici și mijlocii vor putea aplica la granturi de până la 500.000 lei pentru digitalizarea afacerii, în cadrul unui program național de transformare digitală, lansat recent.

DUMITRU PÎNTEA, director Interimar ODIMM: ”Este un program destul de așteptat de antreprenori. Digitalizarea este acel proces care poate veni cu soluții în ceea ce privește automatizarea proceselor interne de producție, conectarea bazelor de clienți cu alte informații ce țin de stocuri, de parteneri, platforme de comerț electronic, precum și reducerea plăților în numerar.”

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: Noi am făcut programul acesta și am pus și un accent pe comerțul electronic, fiindcă ajutor pentru a prezenta produsul și a-l vinde este critic. Poate ar fi neverosimil, dar acum, când veneam înspre acest eveniment. Ne-a oprit un băiat tânăr din satul Pîrîta, este o echipă de băieți tineri care produc sucuri cu stoarcere din fructe. Este fantastic, este ceea ce de fapt noi vrem să obținem, să nu mai vindem materie primă, dar să facem produse finite. El ne-a spus că cunoaște de programele ODIMM, că există finanțare și ne-a spus că vrea ajutor pentru comercializare. Antreprenorii să aplice cu proiecte bune, iar cele mai bune vor fi indiscutabil finanțate și va fi posibil să fie aplicate în practică.”

Inițiativa este finanțată din bugetul de stat al Republicii Moldova și este implementată de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, alături de partenerii strategici ai programului: Uniunea Europeană, USAID și Guvernul Suediei.

Scott HOCKLANDER, șef Misiunea USAID în Moldova: ”Acest proiect reprezintă o colaborare fantastică dintre USAID, ODIMM și bineînțeles, Uniunea Europeană. ODIMM susține întreprinderile mici și mijlocii printr-un fond ce poate pune baza transformării digitale a companiilor. USAID intervine pentru a oferi asistență tehnică. Resursele financiare sunt importante, dar contează să dispui și de informațiile necesare, mecanisme, ghidare pentru a putea folosi banii pentru necesitățile companiei.”

Janis MAZEIKS, Ambasadorul UE în Republica Moldova: Acele afaceri care au trecut pe partea digitală înainte de pandemia de Covid-19 au putut să atenueze consecințele crizei și chiar și-au mărit cota de piață. Criza a accelerat procesul de digitalizare ce începuse deja. Sprijinul se aliniază priorităților Uniunii Europene în regiunea parteneriatului estic, ce include promovarea transformării digitale și verzi a economiei și a societății.”

Inițiativa își propune să susțină mediul de afaceri prin acordarea de sprijin financiar nerambursabil pentru digitalizarea firmelor și facilitarea accesului pe piețele interne și externe.

Mai mult, programul are ca obiective dezvoltarea abilităților antreprenorilor cu privire la planificarea și implementarea practicilor de afaceri prietenoase transformării digitale, oferirea suportului financiar pentru cel puțin 150 de IMM-uri, precum și creșterea avantajului competitiv și a portofoliului de clienți ai ÎMM cu cel puțin 20%.