Afacerile cu levănțică adună și bani, și oameni…

La Cernoleuca, Dondușeni, a avut loc prima ediție a festivalului ,,Mov de Cernoleuca”, relatează NordNews.md.

Acum trei ani, familia Sîncu a înființat o afacere cu levănțică. Dacă mai înainte antreprenorii produceau doar uleiuri eterice, acum propun produse din levănțică precum sare de mare, ceaiuri, siropuri, pernuțe de floare uscată, echibane și multe flori, perfecte pentru sănătate și frumusețe.

,,Atât uleiul, cât și pernuțele cu floare uscată se întrebuințează atunci când este nevoie pentru a te relaxa, pentru persoanele care au probleme cu sistemul nervos.Ala Sîncu, antreprenoare

 

Dacă anul trecut familia Sîncu produs din cele trei hectare de levănțică 75 de litri de ulei, anul acesta, din cauza secetei și a scumpirii carburanților, capacitatea de producere va scădea de cel puțin două ori.

,,Noi avem cheltuieli mari la motorină, asta una din cele mai mari probleme. Planta în acest an ne-a afectat, mai exact seceta. Calitatea o să fie foarte bună, dar cantitativ cred că o să avem pierderi.  Eu cred că în jur la 20% o să fie mai puțin comparativ cu anul trecut.  Pentru noi este mult pentru că avem numai trei hectare și din aceste trei hectare noi, pe parcursul anului comercializăm produsele noastre.

 

Galina Samușchina face lumânări decorative. A venit la festival cu o colecție de peste 50 de lumânări cu miros de levănțică.

,,Lumânările sunt aromatizate cu aromă de levănțică, cu diferite dimensiuni, modele. Noi folosim pentru ele special uleiul de lavandă. Ulei natural de lavandă.

Galina Samușchina, producător de lumânări decorative

 

 Iar meșterul popular Larisa Popovici a adus păpuși confecționate din levănțică, ornate cu motive tradiționale moldovenești.

,,Sunt cu tradiții și motive tradiționale. Cred că asta este principalul, să promovăm tradițiile noastre, să bucurăm ochiul omului și a copiilor, dorul de neam, de strămoșii noștri, de a duce inimii tot ceea ce e frumos.

Larisa Popovici, meșter popular

,,Nu fiecare sat se poate mândri cu așa oameni gospodari. Așa o familie, care cum am zis, fiecare din noi are probleme, dar ei au lăsat pe planul doi problemele personale și au organizat această sărbătoare pentru noi.

Ala Mazureac, primarul s. Cernoleuca

 

Vizitatorii au fost plăcut surprinși de eveniment.

,,E perioada florilor, e foarte frumos afară. Suntem la bunei, trăim la câteva sate de aici, avem așa un prichindel care a vrut să vină.

,,Suntem locuitori ai satului Cernoleuca. Suntem de mult timp plecați peste hotare, ca orice om care vine la baștina lui, am venit și noi, și tocmai am nimerit la acest festival de care știam de mult timp din rețelele de socializare. Am spus să venim și să vedem această plăcere.

,,Sincer la noi nu se mai organizează așa evenimente frumoase, așa lanuri. Ar fi bine mai des să se organizeze. Pentru băiță, pentru copii folosim uleiuri de levănțică.

 

În Republica Moldova sunt peste 1000 de hectare de levănțică.