Afacere cu gutui, afectată de pandemie

Acum zece ani, o familie din satul Pârlița, raionul Fălești a plantat un hectar de pământ cu gutui. Este una din puținele livezi de acest fel în nordul republicii.

Fructul este la mare căutare pe piața mondială, dar din cauza pandemiei, pomicultorii sunt nevoiți să-și realizeze producția doar pe piața internă, relatează nordnews.md.

În ciuda condițiilor meteo nefavorabile din acest sezon, soții Mihail și Olga au obținut o roadă bogată.

„Plantația de gutui are zece ani de când am plantat-o. Este al treilea an de când am început recoltarea fructelor. Chiar dacă a fost un an secetos, gutuile au crescut normal, de o mărime mijlocie. Gutuia nu este o cultură bănoasă, mai degrabă o cultură de fudulie pentru că nu fiecare își permite să cumpere gutui și să pregătească diferite feluri de mâncăruri”, spune Mihail.

În livada fermierilor cresc două soiuri de gutui: “Zaria” și “Cometa”, care diferă unul de altul.

„Aceste două forme de gutui sunt gustoase ca mărul și para. Ele sunt mai întrebuințate și mai bune, pentru că sunt mai ușor de consumat. Noi le culegem, ne încadrăm în timp, până la 1 noiembrie cred că vom termina deja recoltarea lor. Avem de vânzare 15-20 tone de gutui. Sunt cumpărători cam răruți, dar sunt”, mai relatează Mihail.

Mica afacere este o sursă importantă de venit pentru cei doi pensionari. Doar că anul acesta comercializarea fructelor este mult mai dificilă.

„Este foarte greu și complicat. Mai ales anul acesta cu pandemia avem probleme la realizare. Clar că se fac investiții mari și dăm bani cu grămada, dar îi scoatem foarte greu. În fiecare zi, realizăm cât putem. Dacă înainte erau deschise hotarele, toți veneau și le cumpărau de la noi cu autocarele, acuma ceea ce producem vindem numai pe piața moldovenească. Eu vând la Pârlița, Bălți și Răuțel”, menționează  Olga.

Gutuile sunt bogate în provitamina A, vitaminele B și C, în fibre și minerale.

„Gutuiul aruncă toxinele din organism și este foarte benefic pentru copii, tineret. Ei trebuie să mănânce gutuia anume în stare proaspătă. În rest, se fac compoturi și dulcețuri”, zice Olga.

 „Facem țuică din gutui. Este un produs foarte costisitor, din o sută de kilograme de gutui producem 5 l de țuică”, spune Mihail.

Prețul unui kilogram de gutui este de zece lei.