Actual/ PANDEMIE: Noile variante provoacă boli autoimune. Vaccinuri pentru bolnavii de Cancer

1.  COVID-19 severă poate „declanșa” auto atacuri imunitare

 

Boala COVID-19 severă poate păcăli sistemul imunitar să producă așa-numiții autoanticorpi care au potențialul de a ataca în cele din urmă țesuturile sănătoase și de a provoca boli inflamatorii, au avertizat cercetătorii într-un articol publicat în Nature Communications. Aceștia au găsit autoanticorpi în probele de sânge de la aproximativ 50% din cei 147 de pacienți cu COVID-19 pe care i-au studiat, dar la mai puțin de 15% din 41 de voluntari sănătoși.

 

În cazul a 48 de pacienți COVID-19, cercetătorii au prelevat probe de sânge în diferite zile, inclusiv în ziua internării în spital, ceea ce le-a permis să urmărească dezvoltarea autoanticorpilor. „În decurs de o săptămână… aproximativ 20% dintre acești pacienți au dezvoltat noi anticorpi împotriva propriilor țesuturi care nu existau în ziua în care au fost internați”, a declarat într-un comunicat de presă conducătorul studiului, Dr. Paul Utz de la Universitatea Stanford.

 

El a îndemnat oamenii să se vaccineze. „Nu puteți ști dinainte că atunci când veți lua COVID-19 va fi un caz ușor”, a spus el. „Dacă veți avea un caz grav, v-ați putea pregăti pentru o viață plină de probleme, deoarece virusul poate declanșa autoimunitatea”, a spus el. „Nu am studiat niciun pacient suficient de mult timp pentru a ști dacă acești autoanticorpi sunt încă acolo un an sau doi mai târziu”, a adăugat el, dar a menționat că dezvoltarea unei boli autoimune este o posibilitate.

2.  Noile variante se pot răspândi mai eficient în aer

 

Virusul care cauzează COVID-19 ar putea deveni mai bun în ceea ce privește deplasarea în aer, sugerează un nou studiu. Cercetătorii au descoperit că pacienții infectați cu varianta Alpha a virusului – tulpina dominantă care circula în momentul în care a fost realizat studiul – au răspândit în aer de 43 până la 100 de ori mai mult virus decât persoanele infectate cu versiunea originală a coronavirusului. O parte din acest lucru s-a datorat faptului că pacienții infectați cu Alpha aveau cantități mai mari de virus în tampoanele nazale și în salivă. Dar cantitatea de virus exhalată a fost de 18 ori mai mare decât cea care ar putea fi explicată prin încărcăturile virale mai mari, potrivit unui raport publicat în Clinical Infectious Diseases.

 

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că acoperitoarele de față lejere purtate de pacienții cu COVID-19 ușoară pot reduce cu aproximativ 50% cantitatea de particule încărcate de virus în aerul înconjurător. „Știm că varianta Delta care circulă în prezent este chiar mai contagioasă decât varianta Alpha”, a declarat coautorul Don Milton de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland, într-o declarație. „Cercetările noastre indică faptul că variantele continuă să devină din ce în ce mai bune la călătoria prin aer, așa că trebuie să asigurăm o ventilație mai bună și să purtăm măști bine ajustate, pe lângă vaccinare, pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului.”

3.  Majoritatea pacienților cu cancer răspund bine la vaccinurile COVID-19

 

Persoanele bolnave de cancer au răspunsuri imunitare adecvate și protectoare la vaccinurile COVID-19, fără a prezenta mai multe efecte secundare decât populația generală, au raportat cinci echipe de cercetare separate la reuniunea europeană de oncologie din această săptămână.

 

Într-un studiu care a implicat 44.000 de beneficiari ai vaccinului în două doze Pfizer (PFE.N)/BioNTech, cercetătorii nu au constatat nicio diferență în ceea ce privește efectele secundare resimțite de cei aproape 4.000 de participanți cu cancer trecut sau actual. Într-un alt studiu, cercetătorii au studiat 791 de pacienți cu cancer care au primit vaccinul în două doze de la Moderna (MRNA.O). La 28 de zile de la administrarea celei de-a doua doze, niveluri adecvate de anticorpi împotriva virusului în sânge au fost găsite la 84% dintre pacienții cu cancer care primeau chimioterapie, la 89% dintre pacienții care primeau chimioterapie plus un medicament de imunoterapie și la 93% dintre pacienții care primeau doar imunoterapie.

 

Aceste rezultate se compară favorabil cu răspunsurile la anticorpi observate într-un grup separat de persoane fără cancer, potrivit ofițerului de presă al Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), Dr. Antonio Passaro. „Ratele ridicate de eficacitate a vaccinului observate la nivelul întregii populații din cadrul studiului, indiferent de tipul de tratament anti cancer, constituie un mesaj puternic și liniștitor pentru pacienți și medicii lor”, a declarat acesta într-un comunicat.

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/lifestyle/science/severe-covid-19-may-trigger-autoimmune-conditions-new-variants-cause-more-virus-2021-09-22/