„Acasă merg cu bastonul, dar prin sat cu bicicleta.”

La școală, primărie sau la piață, locuitorii din nordul R. Moldova aleg să meargă cu bicicleta. Aproape fiecare familie din comuna Balatina, raionul Glodeni, are cel puțin o bicicletă, iar copiii au o pasiune aparte pentru transportul pe două roți, care este prietenos mediului, relatează NordNews.

„Este un mod sănătos de viață, facem sport și mai repede ajungem cu bicicleta la școală”.

„-La magazin, mă duc la sora mea, uneori.”

Reporter: „-Și îți place să mergi cu bicicleta?”

„-Da”, au spus elevii.

Oamenii nu renunță la biciclete nici iarna. Înfofoliți în haine groase și cu nasul înghețat, copiii sunt obișnuiți și bucuroși să meargă la școală cu bicicleta.

„Este un mini transport și toată lumea din satele apropiate vin la piață permanent cu bicicletele. N-ar strica să fie și un drum pentru biciclete în regiune, un traseu pentru bicicliști. Aerul este curat, nu ninge, nu plouă, cu asta ne permitem. Dacă este mai frig, deja mergem pe jos.”

Joi, în comuna Balatina este zi de piață. Oamenii din satele vecine vin să se aprovizioneze cu fructe, legume și lactate. Portbagajele bicicletelor sunt încărcate cu de toate.

„Este mai ușor de dus, nu cărăm în mână. În mână nu mai ai putere.”

„Fiindcă eram mai tânără, nu mergeam cu bicicleta, acum sunt în vârstă, mă dor picioarele și de nevoie urc pe bicicletă, trăiesc mai departe, în marginea satului. Vin la piață, mă duc la școală, am nepoței, vin, mă duc, asta-i sănătatea omului”, au spus băștinașii.

Au învățat să conducă bicicleta încă în copilărie, iar acum, aceasta le înlocuiește orele de sport.

„Off, de mică merg și aceasta este o plăcere pentru mine, este odihnă când merg cu bicicleta. Nu am timp să fac sport altfel, dar acesta-i sportul meu.”

„Mai bine pentru sănătate. Eu am 75 de ani, eu merg cu bicicleta de mic. Nu mă dor picioarele, nu mă doare nimic.”

„Acasă merg cu bastonul, dar prin sat merg cu bicicleta. Mai sănătos pentru picioarele mele și respir aer curat”, au mai adăugat locuitorii.

Primăria, școala, frizeria și magazinele din comună au parcare pentru biciclete. Oamenii din satele vecine spun că este mai simplu să ajungă în comună cu bicicleta, decât cu oricare alt transport, mai ales că nu necesită nici combustibili.

„Vin tocmai de la Tomești. Vin în toată ziua, pentru sănătate este mai bine”, afirmă locuitorul satului Tomești.

„Asta-i sănătatea omului. Sănătate, numai sănătate, altceva nimic. Cu cât mai mult, cu atât mai bine”, spune băștinașul.

Bicicliștii știu că trebuie să fie echipați corespunzător pentru a nu-și pune viața în pericol.

„E mai sănătos în primul rând, dau din pedale, e mai sănătos. Mai mulți oameni, în alte țări precum Norvegia, chiar și primarul merge pe bicicletă, toți merg cu bicicletele. De ce se întâmplă poluarea aerului? În al doilea rând nu-mi permit, n-am unitate de transport”, a menționat biciclistul.

Orașul Copenhaga, din Danemarca este declarat anual cel mai prietenos oraș cu bicicliștii. Grație măsurilor luate de autoritățile daneze, aproape jumătate dintre locuitorii orașului merg pe bicicletă la serviciu, ies în oraș sau merg la cumpărături. Cicliștii au la dispoziție 390 de kilometri de piste pentru biciclete.