Cartofi rezistenți la căldură, o speranță pentru agricultura viitorului

O echipă de cercetători din cadrul  unui proiect au dezvoltat un nou soi de cartofi modificați genetic, capabili să reziste la temperaturi ridicate și să producă recolte mai mari. Prin introducerea a două gene – glicolat dehidrogenaza și malat sintaza – cercetătorii au reușit să corecteze o eroare a fotosintezei care, în condiții de căldură, reduce semnificativ productivitatea plantelor.

Testele de teren efectuate în timpul valurilor de căldură din 2020 și 2022 au arătat că acești cartofi au crescut cu 9 la sută până la 30 la sută mai mari decât soiurile tradiționale, fără să piardă din calitățile nutriționale. În plus, au nevoie de mai puțină apă în perioadele de stres termic, ceea ce ar putea ajuta fermierii să reducă costurile de irigație și pierderile de recoltă.

Având în vedere că peste 828 de milioane de oameni se confruntă cu foametea la nivel mondial, cartofii rezistenți la schimbările climatice ar putea juca un rol important în combaterea insecurității alimentare. Înainte de a ajunge pe piață, aceștia trebuie să treacă printr-un proces de aprobare care durează între 5 și 7 ani, dar interesul companiilor agricole pentru această tehnologie ar putea accelera implementarea sa globală.

Citiți mai mult:

Incendiu pe o strada din Chișinău: Intervenție rapidă a pompierilor

Noua Zeelandă are de patru ori mai multe oi decât oameni

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.