Fermierii primesc subvenții pentru laptele de capră și oaie, însă cerințele rămân stricte
Fermierii din Republica Moldova au beneficiat pentru prima dată de plăți directe pentru laptele de oaie și capră, valoarea subvențiilor depășind 2,3 milioane de lei. În total, doar 29 de fermieri au aplicat, iar Ministerul Agriculturii consideră acest număr insuficient. Mulți crescători de animale susțin că cerințele pentru a beneficia de sprijin sunt greu de îndeplinit, potrivit moldova1.md.
Unul dintre acești fermieri este Dmitri Manol din Comrat, care are o fermă de capre cu aproximativ 130 de capete. El a explicat că, deși a primit subvenții în trecut, anul acesta nu a putut depune dosarul pentru sprijinul de 5 lei per kilogram de lapte, din cauza lipsei facilităților de depozitare.
Dmitri Manol, fermier din Comrat:
„Doar că sunt anumite cerințe pe care nu toată lumea le poate îndeplini. Eu, să spunem, anul trecut, când au dat pe cap de animal, m-am conformat, am asigurat caprele. Ce a mai fost? Era necesar să ai SRL și eu îl am. Toate animalele trebuia să fie marcate și vaccinate. Acestea sunt cerințe veterinare. Toate au fost îndeplinite. În acest an, cerințele pentru subvențiile cu 5 lei per litru de lapte sunt nerealiste pentru mine, pentru că nu am unde să depozitez laptele. Eu vând lapte și, ca bunicii noștri pe vremuri, fac imediat brânză din el”.
Fermierul a menționat că, anul trecut, subvențiile au fost destinate pe cap de animal, iar pentru a se conforma, a trebuit să își asigure toate caprele și să îndeplinească cerințele de marcare și vaccinare. Acum, cerințele pentru laptele de capră implică standarde de depozitare, care nu sunt accesibile tuturor.
Potrivit Ministerului Agriculturii, aceste plăți sunt esențiale pentru a încuraja creșterea producției de lapte și pentru a contribui la securitatea alimentară. Oficialii recomandă fermierilor să-și organizeze activitatea sub forme legale pentru a beneficia de sprijin financiar în viitor.