Un tânăr din Cimișlia transformă o mică fermă într-un succes

Lilian Racicovschi, un tânăr antreprenor din satul Hîrtop, raionul Cimișlia, și-a început afacerea cu doar patru oi, iar astăzi ferma sa numără aproximativ 400 de capete. În ultimii ani, Lilian a beneficiat de sprijinul PNUD, al Elveției și Japoniei, investind în modernizarea fermei, dar și în tehnologii noi. Datorită acestui suport, el a reușit să-și dezvolte afacerea și să creeze oportunități pentru tinerii din mediul rural.

În 2023, Lilian a devenit membru al micro-clusterului ovi-caprin „Cimișlia-Basarabeasca”, o inițiativă sprijinită de PNUD și Elveția. Acest parteneriat i-a permis să colaboreze cu fabrica locală de procesare a laptelui, renunțând la producerea brânzei și concentrându-se pe extinderea fermei. Cu sprijinul PNUD și al partenerilor internaționali, tânărul antreprenor a construit un hangar pentru fânețe, a instalat o sală de muls automatizată și a achiziționat un aparat de răcire a laptelui.

Lilian își dorește să continuie dezvoltarea afacerii, investind în tehnologii ecologice și creând locuri de muncă pentru tinerii din sat. El subliniază importanța sprijinului oferit de partenerii de dezvoltare, declarând că acest ajutor poate contribui la menținerea tinerilor în țară și la crearea unei Moldove mai prospere și mai frumoase.

 LILIAN RACICOVSCHI, tânăr antreprenor:

„Dacă vom fi susținuți, eu cred că o să ținem și tinerii în țară, o să creăm locuri de muncă și o să fie Moldova mai frumoasă, cu tineri, cu oameni muncitori.”

Micro-clusterul ovi-caprin „Cimișlia-Basarabeasca” este unul dintre cele 17 clustere economice susținute de PNUD în Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea economică locală și la specializarea inteligentă.