Ursula von der Leyen vrea să desființeze bugetul agricol al UE: O reformă radicală

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune o reorganizare fundamentală a politicii bugetare a Uniunii Europene, iar bugetul agricol ar putea dispărea ca secțiune independentă. Cu un buget agricol de peste 40 miliarde de euro în acest an, restructurarea ar însemna combinarea acestuia cu bugetul pentru politica structurală și de coeziune, totalizând aproximativ 100 de miliarde de euro, notează revista-ferma.ro.

Mai mult, noul model propus de von der Leyen implică un buget național unic pentru fiecare stat membru, în locul celor peste 500 de programe existente. Aceasta înseamnă că ajutoarele agricole ar urma să fie transferate statelor membre, care vor trebui să prezinte planuri naționale detaliate pentru a accesa fondurile. Doar cu aprobarea Comisiei Europene, banii vor fi alocați, ceea ce leagă astfel fondurile de reformele politice și strategice.

Totodată, criticii se tem că această schimbare va duce la o concentrare a puterii la Bruxelles, unde Comisia va controla fluxurile financiare. Deși propunerile circulă în documentele interne, reacțiile guvernelor europene vor determina viitorul acestei inițiative. Până în 2025, Comisia va trebui să prezinte un cadru financiar pentru perioada 2028-2034, iar deciziile vor trebui să fie unanime din partea statelor membre.

Scopul este de a simplifica gestionarea bugetului și de a îmbunătăți accesibilitatea fondurilor pentru statele membre.