Prețurile de consum au crescut în septembrie: alimentele și serviciile, tot mai scumpe

Biroul Național de Statistică a anunțat că prețurile medii de consum din Republica Moldova au crescut cu 5,2 la sută în luna septembrie 2024, comparativ cu septembrie 2023. În raport cu luna august 2024, prețurile au înregistrat o majorare de 0,5 la sută, iar de la începutul anului, creșterea totală a fost de 5,0 la sută. Această creștere a fost influențată în principal de majorările prețurilor la produsele alimentare și la unele servicii.

În luna septembrie 2024, prețurile produselor alimentare au crescut cu 1,5 la sută, având un impact semnificativ asupra inflației lunare. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la legume, cu 6,8 la sută, ouă de găină cu 5,3 la sută și fructe cu 4,6 la sută. În același timp, prețurile la zahăr au scăzut cu 0,5 la sută.

Pe partea serviciilor, tarifele pentru educație și învățământ au crescut cu 6,6 la sută, iar serviciile de alimentație publică cu 0,8 la sută. Totodată, prețurile serviciilor de transport de pasageri au scăzut cu 2,8 la sută, în special cele aeriene.

Per ansamblu, inflația anuală arată o creștere generală a prețurilor de consum, inclusiv o majorare de 7,1 la sută la produsele alimentare și 5,2 la sută la mărfurile nealimentare.