Producătorii avertizează: Prețul zahărului în Moldova este cel mai mare din Europa
Producătorii din sectorul alimentar avertizează că prețul zahărului pentru segmentul industrial și en-gros a atins cote alarmante, afectând grav competitivitatea produselor autohtone pe piețele externe. Într-o scrisoare adresată premierului Dorin Recean, aceștia au semnalat că, în prezent, zahărul se vinde cu aproximativ 15,5 lei per kilogram, în timp ce, potrivit calculelor lor, prețul ar trebui să fie în jur de 12,3 lei per kilogram, transmite mybusiness.md.
Sursa transmite că prețul zahărului în Moldova, de 800 de euro pe tonă (fără TVA), este cel mai mare de pe continentul european, în comparație cu 500 de euro în Polonia și 420 de euro în Ucraina. Această situație face ca produsele alimentare din Moldova să fie cu peste 50 la sută mai scumpe decât cele din Uniunea Europeană.
În document, semnatarii subliniază că protecționismul pieței de zahăr și monopolul a doi producători locali sunt principalele cauze ale acestei crize. Costurile ridicate afectează în special industria de cofetărie, unde zahărul reprezintă până la 45 la sută din prețul de producție, în sectorul înghețatelor 25 la sută, iar la băuturi și gemuri între 12 și 50 la sută.
Câteva dintre cele mai mari companii producătoare au semnat scrisoarea și solicită intervenția urgentă a guvernului pentru reglementarea pieței zahărului.