Nucile și migdalele moldovenești cuceresc piața europeană
Antreprenoarea Stela Bucur din satul Drăgușeni, raionul Hîncești, a transformat o afacere de familie într-o fabrică modernă de procesare a miezului de nuci și migdale. Începută în 2011, afacerea achiziționează materie primă de la producători autohtoni și o procesează pentru vânzare angro. De anul acesta, familia Bucur va exporta produsele în România, marcând o etapă importantă în dezvoltarea afacerii.
Potrivit PNUD Moldova, fabrica este echipată cu utilaje de ultimă generație, care suplinește lipsa forței de muncă. Cu doar cinci angajați, soții Bucur reușesc să proceseze anual peste 30 de tone de miez de nuci, migdale, prune și caise. Recent, au început să includă în producție și sâmburii de caise și prune, datorită cererii crescute de pe piața europeană.
În ciuda dificultăților, cum ar fi criza energetică ce a afectat grav afacerea, familia Bucur a reușit să se redreseze. Cu sprijinul unui proiect PNUD, au achiziționat un cazan pe biomasă, ceea ce le va permite să reducă costurile energetice cu peste 90 la sută și să utilizeze deșeurile proprii pentru încălzire.
Pe lângă modernizarea procesului de producție, familia Bucur speră să extindă exporturile și în alte țări din Uniunea Europeană, având în plan să crească volumul de produse exportate, inclusiv miezul de nuci, migdale, caise și prune.