Situație critică în Moldova: Inundații și deconectări de la rețelele electrice

Ploile abundente au provocat inundații severe în sudul și centrul Republicii Moldova, afectând grav mai multe localități. Un Raport în acest sens a fost  prezentat prim – ministrului, Dorin Recean, de către instituțiile implicate în gestionarea situației create de ploile torențiale, după ședința Centrului anticriză din cadrul MAI.

Dorin Recean, prim-ministru al Republicii Moldova, a menționat cele mai afectate zone de precipitații:  ,,Cele mai afectate zone am avut precipitații de 106-108 ml timp de 6 ore și la Brăviceni, la Cornești s-a înregistrat 62-64ml. versus la Leova unde erau 106-108. La nord în acest moment  am până la 30ml.”

Prim-ministrul a raportat o situație de urgență majoră, evidențiind dificultățile din raioanele Leova și Cantemir, precum și problemele legate de întreruperile de energie: ,, Avem 13 localități din 3 raioane unde sunt deconectări de energie electrică este Orhei un sat, satul Pelivan, în Cantemir Capaclia, Cania, Lărguța, Samalia, Iepureni, Stoianovca, Haragîș, Vișniovca. Și în Cantemir, Leova satele Cupcini, Romanovca și Sărata-.Nouă. De acum în colo toate serviciile rămân pe alertă.”

Împreună cu administrația publică locală, IGSU va asigura alimentarea cu apă potabilă a localităților ce au avut de suferit. Totodată, Administrația de Stat a Drumurilor va mobiliza toată tehnica pentru a debloca traseele, iar pe segmentul energiei vor fi mobilizate toate serviciile pentru a interveni în caz de deconectări de electricitate.