Atenție la fermentarea vinului: risc de intoxicație cu gaze

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează cetățenii cu privire la riscurile intoxicației cu dioxid de carbon în procesul de fermentare a vinului. În timpul acestuia, dioxidul de carbon reduce nivelul de oxigen din încăperi, amplificând riscul de intoxicație.

Astfel, pentru a preveni incidentele, specialiștii recomandă evitarea intrării în spațiile unde se desfășoară fermentarea vinului, fără ventilarea corespunzătoare. De asemenea, recipientele de fermentare nu ar trebui amplasate în încăperi închise, unde circulația aerului este limitată. O metodă eficientă de verificare a concentrației de oxigen este aprinderea unei lumânări – dacă aceasta se stinge, există un pericol iminent de intoxicație.

Simptomele intoxicației cu dioxid de carbon includ dureri de cap, amețeli, puls accelerat și chiar comă sau deces în cazuri grave. În cazul unui incident, salvatorii recomandă evacuarea imediată a persoanei din zona de risc, aerisirea încăperii și apelarea urgentă a serviciului 112.

IGSU îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de siguranță pentru a preveni incidentele în această perioadă.