Pesta porcină ar putea provoca dispariția prosciutto in Italia

Alimentul care nu lipsește din platourile italiene, prosciutto, ar putea să dispară acum. Italia se confruntă cu cel mai mare focar de pestă porcină din ultimii 60 de ani. Carnea pentru friptură ar putea ajunge și ea pe listă, informează observatornews.ro.

Potrivit sursei, emblema culinară a Italiei, este atât de importantă pentru autorităţi, încât armata a fost trimisă să vâneze mistreți. Producţia de prosciutto şi cârnați generează peste opt miliarde de euro pe an.

În ultimele două luni, pesta porcină a afectat peste 25 de ferme din regiunile italiene Lombardia și Emilia-Romagna, ceea ce a determinat uciderea a peste 50 de mii de porci, transmite Revista-Ferma.ro

În 2023 s-a înregistrat o creștere de cinci ori a numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici din UE, comparativ cu 2022, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).