Filipine ar lansa un vaccin neautorizat

Un vaccin necertificat împotriva pestei porcine africane ar fi lansat de Filipine. Serul este produs în Vietnam și a ridicat de la început semne de întrebare cu privire la siguranța acestuia. Datele de testare ale vaccinului nu au fost încă făcute publice, informează agrointel.ro.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Filipine (FDA) a declarat că a revizuit cu atenție datele din toate studiile înainte de a acorda vaccinului un certificat de eliberare controlată a produsului (CPR MR), care permite utilizarea controlată a acestuia în țară.

Cu toate acestea, preocupările provin din presupusa lipsă de transparență a Vietnamului în ceea ce privește datele din studii și natura vaccinului, care constă într-un virus viu. Acest tip, numit vaccin viu atenuat, poate prezenta în continuare un risc serios de mutație și revenire la forma virală. Întrebată despre documentele testelor de teren, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Filipine a răspuns că acestea urmează protocoale stricte de confidențialitate și că „accesul direct la acestea nu este permis”.

RAMON CLARETE, profesor de economie: „Există multă îngrijorare. Chiar trebuie să fim atenți cu acest vaccin, deoarece creșterea porcilor este un sector foarte important în agricultura țării noastre. ”

Administrația filipineză pentru alimente și medicamente (FDA) spune că studiile pe teren au fost în desfășurare în Filipine de aproape doi ani și că vaccinul este 100% eficient, fără efecte secundare.