Beneficiile creșterii ovinelor și laptelui acestora
Creșterea ovinelor reprezintă o tradiție multiseculară, fiind activitatea de bază a unui număr mare de crescători de animale. Această specie oferă fermierilor posibilitatea de a desfășura activități privind prelucrarea unor produse din lapte, carne și lână. Astfel, crescătorii pot produce diferite sortimente de brânzeturi, specialități din carne de oaie, articole de îmbrăcăminte dar și obiecte artizanale, transmite lumeasatului.ro.
Potrivit sursei, laptele de oaie se distinge prin conținutul ridicat de substanțe proteice, circa 5,7 la sută. De asemenea, conținutul de calciu din laptele de oaie este între 162 și 259 mg per 100 g de produs, fiind bogat în grăsimi, care constituie aproximativ 6,7 la sută. În același timp, aportul de fosfor, sodium, magneziu, zinc, fier şi grupul de vitamine B este de circa 2 ori mai nutritiv și mai bogat decât laptele de vacă.
Totodată, pentru îmbunătățirea producției de lapte crescătorilor li se recomandă selecția raselor potrivite, alegerea riguroasă a berbecilor folosiți la monta naturală sau pentru însămânțări artificiale, dar și efectuarea unor încrucișări de infuzie cu berbeci din rase specializate pentru producția de lapte.