MAIA vine în ajutorul agricultorilor cu soluții pentru gestionarea secetei
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vine cu soluții pentru gestionarea corespunzătoare a efectelor condiționate de secetă. Potrivit instituției, selectarea culturilor mai tolerante la secetă sau managementul solului ar putea ajuta fermierii să se adapteze la condițiile climatice extreme și să crească producția agricolă în contextul secetei.
Astfel, practicile agricole care conservă solul, cum ar fi aratul minim, fertilizarea organică, mulcirea și rotația culturilor pe aceeași parcelă de teren, îmbunătățesc retenția apei în sol și reduc riscul de boli și dăunători. În același timp, asigurarea culturilor le poate oferi fermierilor protecție financiară împotriva pierderilor cauzate calamitățile naturale.
În plus, agricultorilor le este recomandat să aleagă soiuri de culturi care sunt mai tolerante la secetă, precum: cartoful dulce, vinetele, ardeiul, fasolea, roșiile, năutul, dovlecelul și ar putea înlocui porumbul cu sorgul, care are cerințe de apă mai mici. Totodată, plantarea mai multor culturi sau creșterea animalelor poate ajuta fermierii să reducă pierderile de producție.
Autoritățile reiterează îndemnul pentru agricultori de a se adresa la camerele de comerț din localitatea în care își desfășoară activitatea pentru a solicita avizele de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor.