MAIA: Importul de cereale ar putea fi licențiat din nou

Importul de cereale ar putea fi din nou licențiat până la sfârșitul anului curent. O inițiativă în acest sens vine din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel, modificările legislative privind restricțiile la import au fost inițiate.

Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, instituția a anticipat necesitățile producătorilor de cereale și oleaginoase, după ce pe 26 iunie a expirat termenul maxim pentru activitatea Comisiei de licențiere.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Suntem în proces de modificare a legii, ceea ce va permite Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să intervină de fiecare dată când există un risc iminent sau necesități din partea statului și din partea agricultorilor. ”

Potrivit datelor Serviciului Vamal, începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în Republica Moldova au fost importate 22 de tone de floarea soarelui, cantitate care actualmente nu afectează negativ piața internă. În această perioadă nu sunt înregistrate importuri de grâu și de porumb.

Totodată, în baza propunerilor ministerului, la Parlament a fost înregistrat un proiect care prevede că grâul, porumbul și floarea soarelui vor putea fi importate doar în baza licențelor până la sfârșitul anului 2024.