Ministerul Energiei propune noi scutiri la impozite, TVA și accize

Ministerul Energiei propune eliminarea impozitului pe venit la facturare netă, reducerea TVA-ului cu 50 la sută la pompe de căldură și eliminarea accizelor la bioetanol. Potrivit instituției, proiectele sunt orientate către stimularea tehnologiilor de valorificare a energiei regenerabile și de decarbonizare a sectorului energetic.

Astfel, Ministerul Energiei propune scutirea de accize a amestecurilor de alcool etilic, utilizate ca materii prime, mai ales în producția de biocombustibili precum bioetanolul, care este destinat consumului în autovehicule.

Totodată, instituția a sugerat scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice care și-au instalat panouri fotovoltaice în baza mecanismului facturare netă. Astfel, cetățenii sunt îndemnați să investească în tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile.

În același timp, este vizată reducerea cotei TVA până la opt la sută la pompele de căldură, astfel creându-se o paritate fiscală față de gazele naturale, la care se aplică o cotă similară, încurajând dezvoltarea unei noi piețe și electrificarea sectorului de încălzire.

Potrivit autorităților, aceste modificări ar contribui la reducerea consumului de combustibil la nivel de țară și a emisiilor cu efect de seră, de asemenea ar genera și noi locuri de muncă, stimulând dezvoltarea sectorului de biocarburanți.