RM a solicitat renegocierea concesiilor tarifare acordate pentru exportul mai multor produse agricole autohtone pe piața Turciei

Republica Moldova a solicitat renegocierea concesiilor tarifare acordate pentru exportul mai multor produse agricole autohtone pe piața Turciei. Anunțul a fost făcut de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Subiectul a fost analizat în cadrul unei noi runde de discuții privind extinderea liberalizării comerțului dintre Republica Moldova și Republica Turcia.

Printre produsele agricole pentru care Republica Moldova a solicitat renegocierea concesiilor tarifare se numără vinuri, miere de albine, nuci, fructe și legume proaspete, procesate și/sau conservate, sucuri și alte băuturi, uleiuri, cereale, înghețată și produse de patiserie.

Menționăm că, în perioada ianuarie-martie 2024, Republica Turcia s-a clasat pe locul patru printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 6,9 la sută din valoarea comerțului total. În același timp, valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia a înregistrat în perioada de referință suma de  peste 212 milioane de dolari.