Pompierii din Grecia se pregătesc de incendii. Autoritățile grecești susțin că sezonul de incendii poate începe oficial în data de 1 mai, după ce temperaturile au început să atingă 30 de grade Celsius la sfârșitul lunii martie.
IOANNIS KOLOVOS, comandantul Unității speciale: „Sezonul de incendii a început prematur, a fost prelungit în ultimii cinci ani, să spunem. Iar anul acesta, sezonul de incendii a început deja, practic în martie.”
Finanțată în cea mai mare parte de Uniunea Europeană, Grecia a lansat un program de 2,1 miliarde de euro pentru a-și revizui capacitatea de reacție în caz de dezastre, comandând noi avioane care aruncă apă, drone, camioane, instalații de formare și o rețea de senzori bazată pe inteligență artificială pentru a detecta semnele timpurii de fum și inundații. Însă noile echipamente nu vor începe să sosească până în 2025. Așa că autoritățile grecești sporesc instruirea și noile metode de stingere a incendiilor, în condițiile în care se așteaptă un alt sezon dificil în acest an.
VASSILIS KIKILIAS, ministrul pentru schimbări climatice și protecție civilă: „Anul acesta ne vom confrunta cu un sezon de incendii foarte dificil. Acestea sunt condițiile. Criza climatică este aici. Am avut o iarnă uscată. Există o secetă. Înțelegem acest lucru pentru că și anul trecut ne-am confruntat cu un sezon de incendii foarte dificil și încercăm să ne pregătim cât mai bine pentru a reuși să trecem cu bine.”
Grecia își dublează numărul de pompieri din unitățile specializate, ajungând la aproximativ 1.300 de persoane, și adoptă tactici din Statele Unite pentru a încerca să flancheze incendiile cu ajutorul unităților aeropurtate care sunt trimise pentru a construi breșe în calea preconizată a flăcărilor. Printre membrii echipajelor se numără experți în silvicultură și pompieri cu abilități variate, multe dintre ele dezvoltate în cadrul antrenamentelor cu colegii din Franța, Spania și Statele Unite.
DIMITRIS PRIFTIS, pompier: „Temperaturile ridicate creează probleme, iar folosirea apei nu mai este principala noastră armă împotriva incendiilor. Principalele noastre arme sunt uneltele noastre, pregătirea pe care o facem în fiecare zi, munca manuală, desigur, și adoptarea unei abordări mai științifice față de incendii, măsurând umiditatea, vântul, solul. Este o metodă mai planificată de abordare a incendiului.”
Incendiile au ars anul trecut aproximativ 1.750 de kilometri pătrați, inclusiv un incendiu în nordul Greciei, care a fost cel mai grav incendiu înregistrat vreodată în Uniunea Europeană. Vânturos și muntoasă, cu insule greu accesibile, Grecia se confruntă cu o provocare anuală descurajantă în apărarea multiplelor așezări urbane care se suprapun cu zone împădurite cu risc de incendii. De asemenea, este din ce în ce mai cald: Iarna trecută a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor moderne în 1960, potrivit Observatorului Național din Atena, care a analizat datele din satelit ale Uniunii Europene.