Brutăria franceză Utopie, a fost încoronată câștigătoare a ediției 2024 a unui concurs care alege în fiecare an cea mai bună baghetă tradițională din capitală. Xavier Netry, brutarul brutăriei a câștigat prestigiosul titlu de cea mai bună baghetă din Paris, devenind noul furnizor al Palatului Élysée pentru anul viitor.
XAVIER NETRY, brutarul câștigător: „Poate că nu am așteptat ani de zile pentru acest titlu special, dar am așteptat ani de zile pentru a fi recunoscut de colegii mei. Sunt brutar de 25 de ani. Și îmi spuneam că ar fi frumos să am o recunoaștere și astăzi s-a întâmplat, așa că sunt foarte fericit.”
Bărbatul muncește în calitate de brutar de 25 de ani și susține că depune multă muncă pentru a face cele mai gustoase baghete.
XAVIER NETRY, brutarul câștigător: „Folosim un starter bun de aluat acrișor, o fermentare bună și lungă, o coacere bună, să fie bine gătită este o prioritate pentru mine, puțină dragoste și puțină pasiune, bineînțeles.”
GILBERT GLASMAN, locuitor local și client al brutăriei: „Ce? Nu! Oh, bine, sunt mândru să cumpăr cea mai bună baghetă din Paris. Dar cred că era deja cea mai bună baghetă din Paris înainte de a deveni cea mai bună baghetă din Paris. Deci este super, lăsați-mă să o încerc, ah da, este cea mai bună baghetă din Paris!”.
În fiecare an, în ultimii 31 de ani un sindicate din Paris reunește toți brutarii artizani din capitală pentru a determina cea mai bună baghetă din oraș. Pentru a premia brutarul câștigător, baghetele sunt evaluate în funcție de cinci criterii precise: coacerea, gustul, mirosul, structura aerisită și aspectul.
FRANCK THOMASSE, președintele Asociației brutarilor din Paris: „Criteriile sunt coacerea, aspectul, găurile de aer, mirosul și gustul. Există un juriu diversificat, astfel încât fiecare să își poată aduce experiența și preferințele.”
Produsele trebuie să măsoare între 50 și 55 cm lungime, să cântărească între 250 și 270 de grame și să aibă un conținut de sare de 16,8 grame pe kilogram de făină.