Producătorii de soia sunt invitați la un atelier de lucru
Atelier de lucru: Prezentarea platformei demonstrative a soiurilor de soia la iccc „Selecția”
Locația: mun Bălți, ICCC ”Selecția”
Scopul: prezentarea celor mai bune soluții pentru cultura soiei în materie de genetică și ameliorare în contextul schimbărilor climatice. Tehnica de evaluare a producției de soia.
Invitați: autorități de stat și de știință, producători de soia și părțile interesate în promovarea culturii de soia non- GMO.
09:45-10:00
Înregistrarea participanților
10:00-10:15
Cuvânt de bun venit:
Boris Boincean – membru corespondent, director ICCC” Selecția”
Ela Malai – Director Donau Soja Moldova
10:15 11:00
Prezentarea platformei demonstrative. Caracteristicile genotipice și fenotipice ale plantelor la diferite soiuri de selecție autohtonă și străină.
Maria Iacobuţă – cercetător științific, ameliorator
Costel Guțu – drd, cercetător științific
Aliona Malii – dr., cercetător științific
11:00-11:15
Regulamentul privind testarea şi admiterea soiurilor în Catalogul soiurilor de plante. Soiurile de soia înregistrate în Catalog pentru anul 2023-2024
Mihail Machidon – Director Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor
11:15-11:30
Importanța dezvoltării și implementării de soiuri de soia adaptate la schimbările climatice.
Boris Boincean – membru corespondent, director ICCC Selecția
Îmbunătățirea marketingului – pentru a contribui la dezvoltarea pieței și la creșterea consumului de soia
Ela Malai – reprezentant Companie din domeniu
11:30-12:00
Exerciţiu practic: Determinarea randamentului biologic la soiurile de soia cu diferite grupe de maturitate: Evaluarea formării recoltei de soia.
Ela Malai –
reprezentant Companie din domeniu
Valentin Crismaru – consultant
Valentin Airini – agronom, consultant
12:00-12:15
Rolul consultanților agricoli în ghidarea fermierilor către cele mai bune decizii pentru fermă, luând în considerare nevoile specifice și condițiile locale.
Autorități competente
12:15-12:30
Întrebări și răspunsuri. Diseminarea materialelor informative.
12:30
Încheierea atelierului de lucru (catering)
Pentru contacte:
Mobile Phone:+ 373 79536418
E-mail: moldova@donausoja.org
www.donausoja.org