Deficit de peste 2300 de cadre didactice în Moldova

Un deficit de peste 2300 de cadre didactice este înregistrat la moment în Republica Moldova. Despre aceasta a declarat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Potrivit lui, lipsa resursei umane este cea mai mare provocare din acest domeniu, scrie ipn.md.

Oficialul anunță că pentru a încuraja tinerii să activeze în acest domeniu, statul va oferi un pachet social consistent, ce prevede oferirea a 200 de mii de lei și plata facturilor în primii cinci ani de activitate.

„Cea mai mare provocare cu care se confruntă sistemul educațional este lipsa resursei umane în educație. Mai mult, peste 50% din resursa umană din educație este de peste 50 de ani. Pentru a rezolva această problemă am venit cu ajustări la Codul Educației și sperăm că ele vor contribui la atragerea tinerilor în sistem. Avem un deficit de circa 2300 de cadre didactice, conform datelor organelor locale de specialitate”, a afirmat Anatolie Topală, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.

În același timp, pentru tinerii specialiști indemnizația de 40 de mii de lei pe an, oferită până acum în primii trei ani de activitate, va fi oferită în primii cinci ani.

„Modificările la Codul Educației în această săptămână vor fi votate de Parlament în a doua lectură. Venim cu un pachet de susținere pentru tinerii specialiști. Extindem perioada de susținere a lor de la trei la cinci ani, pe o perioadă mai lungă să beneficieze de indemnizații unice anuale de 40 de mii de lei pe an. În total, vor fi 200 de mii de lei. De asemenea, va fi redusă norma didactică, păstrând același salariu, statul va compensa cheltuielile pentru serviciile comunale pentru tinerii specialiști din orașe și sate”, a explicat ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit ministrului, în Republica Moldova sunt multe școli cu un număr redus de elevi. Oficialul spune că instituțiile ar putea fi comasate, pentru a se înregistra progres, dar și pentru a se ridica nivelul educației.

„Cu regret, avem școli și cu 17 copii, școli primare unde sunt clase comasate, clasa întâi cu a doua împreună, a treia cu a patra împreună și chiar mie nu-mi sunt clare așa situații. O ultimă situație pe care am întâlnit-o este cea a unei școli în care sunt doar 17 elevi, iar la o distanță de 4-5 kilometri sunt alte 3 școli în una dintre care sunt 19 elevi, în alta sunt 90 de elevi și în a treia sunt 120 de elevi, în total, 200 de elevi care ar putea să învețe într-o singură școală.’’ spune ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit oficialului, la moment în Republica Moldova sunt peste 1200 de instituții de învățământ primare, gimnaziale și liceale și peste 1300 de grădinițe.