Prețul miezului de nucă, fără tendințe de creștere
Conform datelor portalului East-fruit, după monitorizarea prețului în prima săptămână a anului 2023, miezul de nucă a crescut cu 5 lei/kg, pe piața moldovenească, ajungând la o medie de 70 lei/kg. Acest lucru fiind atipic, cel puțin în tendința primei luni din ultimii trei ani, când prețul era treptat în scădere.
Cei drept, acest lucru s-a întâmplat de la un preț inițial mai ridicat, de exemplu, la începutul anului trecut, prețul mediu angro al acestui produs era aproape de două ori mai mare – 120 lei/kg.
Conform datelor, în ultimii cinci ani s-a observat o creștere de preț în luna ianuarie, o singură dată, în 2019, când piața miezului de nucă abia ieșea din criza sistemică, ca mai apoi să se prăbușească până la un preț de nimic, 65 de lei per kg.
Asociația Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, constată că premise clare, cum ar fi drept exemplu contracte de achiziții pentru volume mari de miez de nucă dintre exportatorii moldoveni și cumpărători europeni, care să ducă la creșterea prețului de cumpărare pe piața internă, nu există.
Reprezentanții asociației sugerează că unii angrosiști de nuci au vândut volume relativ mici de produse chiar la sfârșitul anului – „au curățat depozitele, iar acum suplinesc rezervele în eventualitatea unei ulterioare cereri în cea dea doua parte a lunii, care ar trebui urgent îndeplinită”
În acest scop, procesatorii au majorat prețul de achiziție cu câțiva lei per kilogram. Dacă în viitorul apropiat volumele la export nu vor crește, prețul fie va îngheța, fie va scade la nivelul de dinaintea noului an.
În același timp, este de remarcat faptul că prețul nucilor cu coajă, pe care comercianții de export le cumpără de obicei „nu de pe piața liberă”, ci de la fermierii lor stabili, rămâne încă la nivelul de la sfârșitul anului trecut – în medie, cca. 30 lei/kg.