Cel mai mare porc din România a fost sacrificat pentru masa de Crăciun, la Craiova. Marcel, pe numele său, avea peste doi ani și a ajuns să cântărească aproximativ 700 de kilograme.
Din măsurătorile făcute, se arată că avea 220 de centimetri circumferință piept și 210 centimetri lungime. A fost hrănit numai cu cereale, porumb, grâu, floarea soarelui și orz.
Proprietarul porcului a declarat că a fost o plăcere să crească asemenea animal și se merită. Nu a mai avut niciodată un porc la fel de mare ca acesta, dar în fiecare an animalele pe care le creștea, ajungeau la 400-450 de kg.
”Din măsurători e clar că este cel mai mare din țară. Îl vom împărți cu familia și cu vecinii,” a spus Dobre Ștefan, stăpânul lui Marcel.
Proprietarul intenționează ca pentru următorul Crăciun, să crească un porc și mai mare, care să depășească o tonă.
Tradițional, bărbații sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiția cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească, părintele iertându-i și păcatul uciderii porcului.
De obicei, femeile nu participă la sacrificare, rolul lor începe în momentul în care carnea de porc ajunge pe masa din bucătărie, pentru a fi preparată.