Fermierii indignați de micșorarea bugetului pentru sectorul agricol

Fermierii sunt profund dezamăgiți de modul cum a fost aprobată Legea bugetului pentru anul 2023 de către Guvern, care prevede micșorarea cu aproape 15 la sută, circa 550 de milioane de lei, a bugetului pentru Ministerul Agriculturii.

În acest context producătorii au fost lipsiți de dreptul de a discuta problema finanțării sectorului agricol, în condițiile în care datoriile la subvenționare pentru anul curent se vor ajunge la aproximativ 1,2 miliarde de lei. Astfel, pentru anul viitor rămân disponibile pentru susținerea financiară a agricultorilor doar 300 de milioane de lei.

Asociația Forța Fermierilor:„Suntem partea componentă a societății și înțelegem situația financiar bugetară dificilă în țară. Însă, agricultura în anul 2022 a suportat un șoc în urma impactului concomitent al secetei, războiului în Ucraina, embargoului rusesc, scumpirilor exorbitante la resurse și prețurilor derizorii la materia primă agricolă. Acum, mii de fermieri hărțuiți de creditori și lăsați fără surse necesare pentru lucrările de primăvară, se întreabă de ce fără nicio discuție la nivelul ministerelor Agriculturii și Finanțelor, a fost decisă de către Executiv reducerea semnificativă a finanțării unei ramuri strategice a economiei naționale. Această întrebare este pertinentă, în special în contextul obținerii Republicii Moldova a statutului de candidat în Uniunea Europeană, care prevede accesarea unor fonduri structurale exponențiale, inclusiv pentru dezvoltarea domeniului agricol.”  

Asociația a mai remarcat că țările Europei de Est au făcut un elan în modernizarea sectorului agroindustrial, anume în perioada de preaderare la UE. Potrivit lor, agricultorii, care asigură securitatea alimentară a țării și mențin la linia minimală de plutire satele, au dreptul să cunoască dacă autoritățile au făcut toate eforturile necesare pentru obținerea finanțării suplimentare a agriculturii din sursele UE.

Asociația mai adaugă în acest sens, că cere organizarea urgentă a întâlnirii Consiliului organizației cu comisiile parlamentare pentru agricultură și economie, buget și finanțe, cu participarea miniștrilor Agriculturii și Finanțelor, pentru a discuta problema subvenționării sectorului agricol în 2023.