700.000 de cereri, înregistrate pe compensații.gov.md

24 noiembrie – ultima zi în care moldovenii au avut posibilitatea de-a se înregistra pe platforma compensatii.gov.md pentru a le fi atribuită categoria de vulnerabilitate, respectiv pentru a putea primi compensații din partea statului în perioada rece a anului.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, circa 700.000 de cereri au fost înregistrate în sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

În continuare, după cum a subliniat în ședința de ieri a Guvernului, ministrul Muncii, Marcel Spatari, începând cu 25 noiembrie se va face atribuirea automată a categoriilor de vulnerabilitate, ajutorul din partea statului urmând a fi inclus în facturile pentru această lună.

După cum au anunțat anterior autoritățile, conform nivelului de vulnerabilitate energetică, moldovenii ar urma să primească pentru gazele naturale consumate, potrivit tarifelor actuale, ajutoare care vor varia între 12,26 lei/m3 și 24 lei/m3, iar pentru energia termică, compensații care vor varia între 1.450 și 2.500 de lei, la fel, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică stabilită fiecărei familii.

Conform calculelor, pentru achitarea compensațiilor în perioada rece a anului, vor fi necesare aproximativ cinci miliarde de lei.