Producția de vin a Franței ar urma să urce până la 44,6 milioane de hectolitri în acest an, cu 18 la sută mai mult decât cea din 2021, afectată de îngheț, a anunțat Ministerul francez al Agriculturii, în condițiile în care culesul viei a început mai devreme în acest an din cauza secetei și se apropie de sfârșit, informează Reuters, scrie profit.ro.
Cifra afișată de Ministerul Agriculturii de la Paris este peste estimările anterioare de 44 milioane de hectolitri și cu 4 la sută peste media din ultimii cinci ani.
Potrivit Ministerului, culesul viilor în regiunea Champagne s-a încheiat cu aproximativ 12 zile mai repede decât media din ultimii 10 ani, iar producția totală se presupune că se va dubla, comparativ cu cea de anul trecut, grație condițiilor meteo favorabile.
În regiunea Bordeaux, unde culesul viilor s-a încheiat la finele lunii septembrie, producția de vin este prognozată să fie cu 5 la sută sub media multianuală, din cauza secetei care a afectat creșterea strugurilor, la care s-a adăugat frigul din primăvară și căderea grindinei din luna iunie și a afectat unele plantații.
Regiunea Alsacia din estul Franței precum și regiunile din sud-vestul Franței au fost și ele afectate de o secetă prelungită, astfel că producția lor de vin este prognozată să fie cu 11 la sută, respectiv 21 la sută sub mediile multianuale.
Vinul este cel mai important produs agricol al Franței.