Agricultura ecologică devine un mod de viață pentru moldoveni
Este una dintre puținele femei din Moldova care a avut curajul să dezvolte o afacere în domeniul agriculturii ecologice, iar exemplul ei este demn de urmat. Este povestea de succes a Angelei Bejenari din satul Plop, raionul Dondușeni care crește roșii certificate biologic. Mica afacere a pornit din dorința de a oferi consumatorilor ceea ce își dorește pentru familia sa – o alimentație sănătoasă, produse bogate în vitamine și minerale, relatează NordNews.md.
Angela Bejenari, fermier, s. Plop, r. Dondușeni: „Aici avem soiul „Lămâița”. Sunt niște roșii foarte gustoase. Sunt dulci, preferatele copiilor.”
În prezent, în cel opt sere cresc 15 soiuri de roșii.
Angela Bejenari, fermier, s. Plop, r. Dondușeni: „Noi nu putem folosi stimulatori, nu putem folosi hibrizi, care necesită hrănire cu produse sintetice. De aceea obținem o roadă mai mică și stabilim și un preț mai mare pentru a ne menține pe piață. Sunt bucătar de profesie, dar nu agricultor. Tot ce știu acum am învățat de la instruirile oferite de ODIM, AXA, Agricultura Performantă în Moldova.”
Ideea principală este zero pesticide și zero daune sănătății.
Angela Bejenari, fermier, s. Plop, r. Dondușeni: „Nu folosim chimicale deloc. Folosim doar bălegar și compost din resturi vegetale. Acestea se combină cu bălegarul și se introduc în sol. Facem rotația culturilor care ne permite să păstrăm solul bogat în toate elementele necesare plantelor.”
Scumpirea energiei electrice și a carburanților și-a pus amprenta și pe afacerea Angelei Bejenari. Noroc că mai face economii la cumpărarea pompelor, țevilor și peliculei, grație subvențiilor oferite de Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură.
Angela Bejenari, fermier, s. Plop, r. Dondușeni: „Este teren protejat și este costisitor. Acum este scump și din punct de vedere energetic. Irigarea este prin picurare, dar folosim energie electrică, transportul, prelucrarea solului, motorina, totul costă, sunt investiții mari.”
Iar dacă în sere, roada este frumoasă, roșiile crescute în câmp deschis, pe o suprafață de jumătate de hectar, au fost compromise.
Angela Bejenari, fermier, s. Plop, r. Dondușeni: „Condițiile climaterice nefavorabile, frigul, umiditatea, au provocat fitoftoroza, care ne-a compromise roada.”
Roșiile eco sunt pe placul cumpărătorilor, iar cea mai mare piață pentru antreprenoare este cea din Chișinău. Un kilogram de legume costă până la 40 de lei. Deși sunt cam scumpe, unii consăteni nu pot renunța la acest deliciu.
„Priviți ce pastă de tomate gustoasă am pregătit din roșii eco. Priviți ce murături am conservat. Sunt foarte gustoase.”
„Cumpărăm pentru că sunt pur ecologice, foarte gustoase, așa soiuri la piață nu găsești. E verde, dar e gustoasă. Aceasta este o roșie coaptă, foarte bună pentru salată”, au spus cumpărătorii.
Pe lângă roșii eco, Angela Bejenari cultivă cartofi timpurii, morcovi, sfeclă, castraveți, nuci grecești, broccoli, pomușoare și fructe, toate crescute fără utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice.