Porumbei din trei țări, la un târg specializat în nordul R. Moldova

Porumbei guleraţi, încălțați, de diferite culori și mărimi, au putut fi admiraţi la un târg specializat care a avut loc în orașul Drochia. La eveniment au venit crescători din Moldova, România şi Ucraina, relatează NordNews.md.

Valeriu Mazur este crescător cu experiență. La vârsta de doar șase ani s-a ales cu prima pereche de porumbei. După 60 de ani, colecția bărbatului a ajuns să numere sute de păsări.

„Acești porumbei stau nemișcați, Nikolaevski. Ei zboară dincolo de nori. Sunt păsări decorative. Au pene mari la picioare, cioc scurt și coadă pufoasă. Am avut și pentru carne, dar i-am vândut. Aceștia cântăresc până la un kilogram, ca o găină.” Valeriu Mazur, crescător de porumbei

 

Pentru Valeriu Mazur, creșterea porumbeilor este un hobby, dar și cea mai bună metodă de relaxare.

„Mă așez pe scaun, privesc cum gânguresc, tinerii îi hrănesc. Seara aprinzi lumina și nici politica nu te interesează, uiți de toate. E o plăcere.” Valeriu Mazur, crescător de porumbei

 

Cei mai răspândiți și ieftini sunt porumbeii poștaș care fac orice nuntă mai frumoasă.

„Dacă îi înveți ei vin acasă. Sunt mai mult pentru zbor. Costă 50 de lei. Sunt de culori diferite, albaștri, albi, roșii.”

„Acești porumbei sunt numiți păuni sau curcănași. Sunt păsări decorative, frumoase, care pot fi folosite la nunți.”

 

De la expoziție nu au lipsit nici cele mai frumoase rase de găini, dar și iepuri, care costă între 300 și 800 de lei.

„Am adus iepuri – Strokach, Neozeelandezi, Flandra. Aceștia sunt grăbiți. La trei luni deja se cuplează, dar aceștia mai târziu. Diferența este în culori, iar carnea este la fel.”

 

În cadrul târgului, crescătorii de păsări și animale au făcut schimb de experiență.

„Au fost aproape 200 de oameni, printre care cinci din Ucraina și șapte din România. Toți ceilalți sunt de la sudul, centrul și nordul Moldovei. Facem un schimb de experiență, vorbim despre boli, metode de a-i crește mai bine.”

Andrian Negru, organizator

 

Vizitatorii au plecat acasă cu mai multe achiziții.

Am cumpărat un porumbel poștaș alb și unul cafeniu. Am acasă, dar sunt fără pereche.”

„Îl vreau pe acesta, privește cât este de frumos. Acesta este un cocoș, iar aceasta e găină. Eu vreau de acesta.”

„Foarte frumos! Priviți cum sunt încălțați și cât de mari cresc. Am acasă, dar îmi trebuie alții pentru a-și schimba sângele, pentru a avea pui sănătoși.”

 

Târgul Porumbeilor va avea loc în acest weekend și în satul Răuțel, din raionul Fălești.