Discuția cu premierul nu i-a convins. Fermierii au ieșit în stradă
Chiar dacă au avut o întâlnire cu prim-ministrul Republicii Moldova, mai mulți agricultori din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au ieșit la proteste în raioanele țării și au scos în stradă și tehnica. Decizia vine în contextul situației critice din domeniu, scumpirilor fără precedent la inputuri și a secetei. Totodată, agricultorii își exprimă indignarea că guvernul neglijează necesitățile producătorilor.
Colegii de la Nord-News au mediatizat protestele din Fălești.
”Pe minus oricum o să ieșim, deja se vede. Cheltuielile sunt foarte mari. Azi putem spune că vom avea 50% din roada care se planificase să fie. Azi. Dar până la sfârșit, dacă vom continua așa, putem să ajungem și la 0.”
MARIA CREȚU, agricultor, r. Fălești: ”E secetă totală în primul rând. Producție cred că – slab de tot. Dacă va fi o tonă de grâu la hectar, o să fie bine. Ne rugăm să strângem pentru cotași, ca să le putem asigura lor măcar, ce e pentru contract. În rest, totul s-a scumpit, luna trece, salariul calculăm, impozitele trebuie plătite. Ai, n-ai, urgent.”
GRIGORE LÎSÎI, agricultor, r. Fălești: ”Dacă, cum spun bătrânii, cândva dacă era secetă să spunem, la prima grupă de culturi, la grâu, orz și altele, era speranță la a doua grupă. Astăzi nu-i speranță nici la prima, nici la a doua, deoarece sunt în situații similare ambele grupe. Nu sperăm la o roadă bogată. E o problemă cum o să închidem creditele față de bănci, cum o să ne achităm datoriile față de agenții economici care ne-au realizat pesticide, fungicide și semințe. Este un protest pașnic. Sperăm să ne audă guvernații.”
VASILE ANTONCIUC, agricultor, r. Fălești: ”N-am vrut ceva să facem pentru a încurcăm trasa, noi am vrut în mod pașnic, vrem să ne audă în sfârșit pentru că noi merităm atenție, căci prioritar țara e agricolă, toate veniturile în țară sunt de la agricultură.”
ALEXANDRU OALĂ, agricultor, r. Fălești: ”S-a ajuns la os. Suntem în prag de recoltare. La noi este interzis exportul cel mai principal. Cred că asta nu e corect. Oamenii gospodari, care lucrează în agricultură, baza la procurarea motorinei o pun în noiembrie, decembrie anul trecut. Că în primăvară, știți cum, nu poți, e riscul mare. Ce s-a făcut la noi? S-a început a se subvenționa motorina ceea care a fost procurată de la 29 aprilie încoace. Ceva nu e o logică, nu se leagă nici în curmei, nici în nimic. Eu, unul, nici nu mă interesează și nici nu doresc acei 80 de bani să mi-i dea la litru. Nu vreau să pregătesc documentele. Ca să te pedepsească, la primărie, au sunat, au aflat că tu ai 1000 de hectare. Ca să beneficiez eu de motorină ori de alte subvenții care sunt, mie îmi trebuie să strâng toate numerele cadastrale, contractele, într-un cuvânt un absurd din muncă. Eu n-am nevoie. Dați-mi pace să trăiesc și să lucrez. Și cerința e aceea să dați voie la export ca atunci o să se ridice prețul.”
În afară de deblocarea exportului la grâu, fermierii cer restituirea totală a accizelor la motorină, compensarea costurilor motorinei, fertilizanților și a pesticidelor, în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni. Ei mai solicită neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei.
Proteste de avertizare s-au desfășurat și la Ungheni, Rezina, Telenești, Căușeni, Florești, Leova, Cantemir, Cahul, Basarabeasca, Ștefan-Vodă, Rezina, Criuleni și Sângerei. În cazul în care lucrurile nu se vor schimba și nu vor fi ajutați, agricultorii vor organiza proteste de amploare.
În cadrul unei emisiuni, prim-ministrul a spus că îi pare rău că în spatele acestor acțiuni ar exista și o „motivație politică”. Ulterior, directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari a calificat această declarație drept o ofensă adusă agricultorilor.