Deseori, din cauza aglomerației din piețe și magazine în preajma sărbătorilor de Paşti, pot fi procurate în grabă produse neconforme, care pun în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor oferă câteva sfaturi pentru ca cetățenii să facă alegeri inspirate pentru masa de sărbătoare:
- procurați carnea în stare proaspătă numai în locurile autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Carnea proaspătă trebuie să fie elastică, de o culoare vie, de la roz pal până la roșu închis. La atingere, aceasta trebuie să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafețe lipicioase, urât mirositoare. Atenție la ștampila de control sanitar-veterinar;
- la procurarea peștelui în stare proaspătă, verificați ca suprafața acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi;
- la procurarea ouălor, examinați aspectul lor exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete.
În cazul depistării produselor neconforme pe rafturile magazinelor sau a prestării serviciilor neconforme, consumatorii pot insista ca acestea să fie retrase din comercializare, solicita registrul de reclamații și sesiza ANSA.