Vezi care sunt bolile salatei și cum le poți combate

Fig. 1

Mana salatei – Bremia lactucae

Atacul se manifesta la inceput pe frunzele exterioare ale salatei care vin in contact cu solul. Pe suprafata frunzelor se formeaza pete galbui, intinse cu contur difuz sau marginite de nervuri. Pe fata superioara a frunzelor si uneori pe partea inferioara apare un puf fin, alb constituit din fructificatiile ciupercii (conidii si conidiofori). Frunzele atacate se brunifica, iar pe vreme umeda putrezesc. Atacul poate sa treaca si pe tulpini si pe organele florale ale semincerilor de salata. Atacul inceput in camp sau in sere poate evolua in timpul recoltarii si pastrarii, provocand putrezirea frunzelor (fig.1), scrie sanatateaplantelor.ro.

Factori de risc:

Fig. 2

Vremea ploioasa si racoroasa.

Putregaiul alb salatei – Sclerotinia scelrotiorum

Este o boala frecventa in camp si in sere in conditii de umiditate ridicata.

Putregaiul salatei se manifesta mai intai pe frunzele de la exteriorul rozetei, care se ofilesc si putrezesc. Procesul de putrezire cuprinde treptat si frunzele din interior, astfel ca intreaga planta se transforma intr-o masa moale si umeda care se brunifica. La suprafata tesuturilor atacate apare o pasla cenusie albicioasa care contine fructificatiile ciupercii (fig.2)

Factori de risc:

Excesul de umezeala, lipsa aerisirii plantelor din sere si solarii, lipsa asolamentului rational.

Fig. 3

Putregaiul cenusiu – Botrytis cinerea

Se manifesta pe frunzele exterioare ale capatanii prin pete brune, acoperite de un puf abundent, cenusiu (fig.3).

Factori de risc:

Temperaturile de 22-24℃ si umiditatea ridicata intre 80 si 100% favorizeaza dezvoltarea rapida a ciupercii.

Ciuperca ataca si plantele semincere la care distruge inflorescentele.

Cercosporioza salatei – Cercospora longissima

Fig. 4

Produce patarea bruna, boala ce se manifesta pe ambele suprafete ale frunzelor prin pete circulare sau colturoase, de 2-8 mm, acoperite pe vreme umeda de un puf cenusiu-brun, format din conidii si conidiofori.

Pe parcurs frunzele se ingalbenesc si se usuca (fig. 4).

Factori de ric:

Precipitatiile abundente, roua de pe frunze, umiditatea relativa ridicata 90%, temperaturile de 15-30℃.

Fainarea salatei – Erysiphe cichoracearum

Fig. 5

Pe fata superioara a frunzelor apare o pasla fina, alba. In urma atacului fruzele se ingalbenesc si cu timpul se usuca (fig.5).

Factori de risc:

Temperaturi de 10-32℃, umiditate ridicata peste 70%, resturile vegetale ramase pe teren.

Caderea plantutelor – Pythum ultimum

Ataca plantele in faza de rasad.  In urma infectiilor in dreptul coletului apar pete brune ce se intind cuprinzand intreg coletul si baza tulpinitei  care se subtiaza si se inmoaie. Frunzele se ofilesc iar plantutele cad la pamant si putrezesc (fig.6) .

Fig. 6

Factori de risc:

Temperaturile mari si umiditatea ridicata. Atacul este mai periculos cu cat se produce mai aproape de faza de germinare si rasarire a plantutelor, apoi pe masura ce ele cresc devin mai rezistente la atacul ciupercii.

Fuzarioza salatei – Fusarium oxysporum f. Sp. Lactucae

Primele simptome se manifesta in faza de rasad. Plantutele atacate se dezvolta greu, se ingalbenesc, se ofilesc si in cele din urma se usuca (fig. 7).

Factori de risc:

Fig. 7

Boala se raspandeste prin miceliul ciupercii din resturile vegetale ramase pe sol.  Acesta patrunde prin ranile radacinilor provocate de repicare si se dezvolta in vasele lemnoase din colet si tulpini, provocand o blocare partiala sau totala a sevei, urmata de fenomenul de ofilire al plantelor.

Antracnoza salatei – Microdochium panattonianum

Primele simptome apar pe suprafata frunzelor sub forma unor pete circulare sau neregulate. Mijlocul leziunilor se brunifica si de multe ori se desprinde iar frunza capata un aspect ciuruit. In caz de atac puternic frunzele se brunifica ceea ce poate duce la compromiterea intregii culturi (fig. 8).

Factori de risc:

Vremea rece si umeda, precipitatiile sau irigarea abundenta.

Tratamente chimice:

  • INFINITO 687,5 SC – 1,4 l/ha (mana)
  • SIGNUM / SYREX STAR (a doua denumire comerciala) – 1,5 kg/ha (putregaiul cenusiu)
  • SPYRIT PRO – 2,0 l/ha (mana)
  • ZOXIS 250 SC / NORIOS 250 SC (a doua denumire comerciala) – 1,0 l/ha (mana)
  •  TAEGRO – 0,37 kg/ha (mana salatei, putregaiul cenusiu, putregaiul alb)
  • DAGONIS- 2,0 l/ha (putregaiul alb)
  • SWITCH 62,5 WG – 0,6 kg/ha (putregaiul cenusiu, putregaiul alb)