Procesare sau export? Unde vor merge merele moldovenești?
În caz de forță majoră în sectorul energetic al țării, în special, întreruperi în furnizarea de gaze naturale către întreprinderile industriale, cel puțin trei fabrici de concentrat capabile să utilizeze biocombustibil, vor continua să accepte mere pentru prelucrare. Despre aceasta anunță reprezentanții Asociației Producătorilor de Conserve de Fructe și Legume “Speranța Con”.
Potrivit lor, împreună, aceste trei fabrici sunt capabile să proceseze aproximativ două mii tone de mere pe zi. Teoretic, industria locală este capabilă să prelucreze în concentrat până la vară întregul stoc comercial rămas de mere din recolta 2021, puse la păstrare în prezent în depozitele de fructe: conform estimărilor experților, aproximativ 100 de mii de tone.
Cu toate acestea, niciuna dintre părțile implicate în acest proces – producători, procesatori, comercianți – nu consideră un astfel de scenariu ca fiind unul realist, considerându-l inutil din punct de vedere economic.
Asociațiile producătorilor și exportatorilor agricoli susţin că în prezent sunt luate în considerare mai multe variante de reluare a exporturilor. Cu toate acestea, conducătorii organizațiilor agricole nu sunt pregătiți să comenteze aceasta până în momentul în care Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova va găsi o soluție.
De asemenea, este posibil ca activitatea de export a producătorilor și comercianților agricoli din Moldova să se schimbe după vizita în țară a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell.
Mulți operatori ai pieţei de fructe și legume susţin că la începutul lunii martie în frigidere au rămas o cantitate relativ mare de mere. Cu toate acestea, agricultorii nu se vor grăbi să le dea la procesare, chiar dacă nu va fi deloc export în perioada martie-aprilie.