20 000 tone de fructe, calitatea Premium, au fost exportate în UE

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, aproximativ 70 % din cantitatea de sâmburoase livrată anul trecut pe piața Uniunii Europene a fost de calitate Premium, ceea ce înseamnă că doar 20 000 de tone de prune, caise, vișine și cireșe au fost asigurate cu certificate GLOBAL.G.A.P.

În Republica Moldova, puțin peste 100 de horticultori dețin certificate valabile ale acestui aranjament global al fructelor și alți 40 de producători corespund cerințelor GRASP. Indicatorul în cauză situează Moldova înaintea multor țări din Europa de Est și Sud-Est.

Potrivit Ministerului Agriculturii, o parte din fructe au mers în Federația Rusă, unde nu se cer certificate internaționale de siguranță, iar cantități semnificative de prune, crăpate din exces de umiditate, au fost procesate în România. Pe când deținătorii certificatelor de calitate Premium au livrat producția, în mare parte, pe rafturile supermarketurilor europene.

Potrivit specialistului în siguranța alimentelor și post-recoltă, Andrei Cumpanici, sporirea numărului de pomicultori care obțin sau confirmă certificatele de calitate Premium va contribui la accederea fructelor moldovenești pe piața europeană.

Pe lângă aceasta, expertul crede că horticultorii care dispun de infrastructură post-recoltare și își doresc livrări directe către supermarketurile europene ar trebui să obțină certificate de tip ISO 22000, IFS, SMETA.