Investiții de milioane într-o școală rusească la Bălți

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți prinde culoare. Grație Uniunii Europene, instituția de învățământ cu predare în limba rusă își schimbă aspectul radical. În cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice” au fost montate geamuri și uși noi, clădirea a fost izolată termic, iar sistemul de încălzire și blocurile sanitare și ventilare au fost renovate. Costul total al lucrărilor se cifrează la un milion de euro, relatează Nord-News.md.

Angela Murzac, director, L.T. „Dimitrie Cantemir”, mun. Bălți: „Acest proiect prevede starea de bine a instituției la un nivel ridicat și satisfacția copiilor și profesorilor care sunt la noi în instituție. În acest proiect sunt 11 pași de implementare, aceștia țin de eficiența energetică. La moment ne aflăm în fața blocului A3, adică un bloc este deja finalizat.”

În urma implementării proiectului, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 125 tone.

Larisa Guza, manager local de proiect: „Podul clădirii, sub acoperiș, este termoizolat cu vată minerală. Va fi o economie considerabilă de căldură termică, evident de electricitate pentru că noi pe acoperiș vom avea 32 de panouri fotovoltaice care ne vor da energie. Grație europenilor liceul nostru prinde culoare, prinde viață prin schimbările care au fost făcute.”

Natalia Pancenco, profesoară, membră a Comitetului Părinților și Pedagogilor: „În primul rând elevii au parte de condiții mai bune de studiu. Este vorba despre sistem de iluminare modern, termo și hidro izolarea clădirii care permite menținerea temperaturii constante în instituție. Au fost schimbate sistemele de termoficare. Au parte la facilități în ceea ce privește sistemul sanitar. Au fost create condiții de studiu pentru elevi la nivel european.”

Elevii spun că, acum, condițiile de studii sunt mult mai bune, iar promovarea orelor sunt o adevărată plăcere.

Polina Berlinscaia, elevă: „Suntem mulțumiți de implementarea proiectului în liceul nostru. Școala s-a schimbat cu siguranță. Vreau să mulțumesc Uniunea Europeană pentru finanțarea lucrărilor de reparații, pentru posibilitatea de a studia într-o școală renovată și modernă. Promitem să păstrăm intact tot ce s-a făcut pe parcursul acestui proiect.”

Daria Ghenga, elevă: „Consider că în liceu a devenit mai confortabil de studiat, iar acest lucru influențează în mod direct asupra productivității noastre. Totodată, sălile de studiu au devenit mai luminoase, iar din acest motiv noi nu ne stricăm vederea și ne păstrăm sănătatea.”

Potrivit administrației liceului, dacă condițiile meteo vor fi favorabile, lucrările de reparație și termoizolare vor lua sfârșit la începutul lunii martie.

Angela Murzac, director, L.T. „Dimitrie Cantemir”, mun. Bălți: „Aici ne aflăm în fața blocului A1, de fapt este blocul claselor mari.  La această etapă, în interior, practic lucrările sunt finisate, au rămas lucrările pe fațadă. Sunt efectuate lucrările de învelire a temeliei.  Într-adevăr, se pot face schimbări mari cu suportul UE. De aceea, având posibilitatea de a aplica și participa la diferite proiecte, nu ezitați să o faceți pentru că doar așa putem facem schimbarea spre bine.”

Proiectul „Sporirea eficienței energetice” a Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți” este finanțat de Uniunea Europeană.