Forfotă mare la Piața Centrală din Capitală. De dimineață, cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou au venit să-şi umple pungile cu de toate pentru masa de sărbătoare. Cei mai mulți cumpărători am găsit în hala cu carne, dar și la tarabele cu dulciuri sau citrice. Comercianții însă, susțin că vânzările au scăzut, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Și dacă vânzătorii ne asigură că n-au prea umblat la prețuri, cumpărătorii, dimpotrivă, spun că totul se scumpește, dar n-ai cui te plânge. Însă ce fel de Crăciun, fără friptură pe masă?
„Iată carea care am cumpărat-o am achitat aproape 300 lei. Cum vă par prețurile? E cam scump.”
„Cum vă par prețurile la produse în acest an? Sunt tare mari, pentru pensionari e o jupuială.”
„Carnea este mult mai scumpă în Moldova, decât în România. Care anume? Carnea de porc.”
Vânzătorii de carne se străduie să mențină prețurile accesibile pentru orice buzunar.
„70-75 lei de carne, slănina un pic mai scumpă 85 lei kg, costițele – 70 lei, măruntaie pentru salam – 65 lei per kg. Prețurile sunt accesibile. Ne străduim să fie prețurile cât mai accesibile, ca fiecare om să-și poată cumpăra o bucată de carne, acum, de sărbători.”
„Cum merg vânzările în această perioadă? Puțin merg.”
La mare căutare sunt în această perioadă și fructele. Deşi piaţa este plină de lume, comercianții una și bună…
„Nu, nu au crescut nicio vânzare. Dar prețurile cu cât au crescut? Prețurile tot aceleași care au fost și anii precedenți.”
Chiar dacă e pandemie și criză, o dată în an e sărbătoare și toți vor să fie în rând cu lumea.
„La o mie de lei cheltuim. Cum vă pare? E mult? Da, da e mult.”
„Așa în jur la vreo mie cinci sute, mai mult nu putem, nu ne lasă buzunarul.”
„100 de euro, nu știu.”
„Cel puțin două mii de lei.”
La 25 decembrie, creştinii sărbătoresc Naşterea Domnului pe stil nou. Iar pe stil vechi, Crăciunul e pe 7 ianuarie.