Care sunt cele mai bune ciuperci pentru producere?
Care sunt cele mai populare soiuri de ciuperci
Usor de gasit in comert si importante pentru un stil de viata cat mai echilibrat, ciupercile sunt disponibile intr-o mare varietate. In functie de gusturile tale sau de curiozitatea de a experimenta in bucatarie, vei gasi foarte rapid soiul potrivit.
Champignon
Cunoscute si sub numele Agaricus bisporus, acestea sunt, probabil, cele mai populare ciuperci in randul persoanelor care vor sa-si mentina silueta sau sa urmeze un regim vegetarian. Champignon este un soi bogat in fibre si in amidon, elemente care contribuie la functionarea eficienta a sistemului digestiv si la mentinerea sanatatii colonului. Bogate in antioxidanti, aceste ciuperci sunt considerate un ajutor util pentru intarirea sistemului imunitar.
Maitake si Shiitake
Cultivate si folosite initial in Japonia si in China, aceste ciuperci sunt apreciate pentru rolul benefic asupra sanatatii, care le este atribuit de mii de ani. Daca ciuperca medicinala Shiitake este recunoscuta pentru complexul de vitamine B si pentru bogatia de saruri organice si de aminoacizi esentiali, Maitake poate fi consumata ca aliment crud, cu beneficii pe termen lung pentru sistemul imunitar. Prin efectul lor de sustinere a functiei insulino-secretoare a pancreasului si de scadere a nivelului trigliceridelor, ciupercile Maitake si Shiitake pot face parte din dietele absolut necesare in cazul diabetului.
Galbiori
Salbatice si delicioase, mai ales atunci cand sunt conservate prin murare sau uscare, aceste ciuperci sunt usor de recunoscut datorita formei de lalea si a culorii inconfundabile. Galbiorii sunt culesi de la radacina copacilor acoperiti cu muschi, din padurile de conifere. Prin continutul lor de acid glutamic, galbiorii contribuie la intarirea sistemului imunitar, pot avea efecte benefice asupra capacitatii de memorare si combat cu succes starile de oboseala. Galbiorii contin din plin vitamina D, care sustine fixarea calciului in oase, dar si importante cantitati de fier, cupru, potasiu, aminoacizi esentiali si vitamina B.
Bureti
Aceasta denumire inglobeaza o mare varietate de ciuperci. Buretele de roua, buretele serpesc, buretele domnesc sau buretele de mai sunt ciuperci de padure care apar in mod abundent, pe toata suprafata tarii noastre, atat prin desisurile de conifere, cat si prin luminisurile din padurile de foioase. Buretii apar incepand cu luna aprilie si pot fi culesi chiar si pana in primele zile din luna decembrie. Renumiti pentru gustul lor irezistibil, buretii pot fi preparati intr-o multime de moduri si sunt un bun aliat in lupta cu kilogramele.
Trufe
Un veritabil produs de lux al naturii, trufele sunt un soi aparte, cu beneficii deosebite, dar a carui culegere se face numai dupa o metoda cu totul speciala. Descoperite sub pamant, de caini special antrenati, aceste ciuperci contin o mare cantitate de proteine, lipide, saruri minerale, calciu, fier, zinc, potasiu, sodiu, fosfor, magneziu si seleniu. Acizii grasi din trufe sunt responsabili de prevenirea unor afectiuni ca artrita, diabetul sau hipertensiunea arteriala, iar acest soi de ciuperci este folosit si in domeniul cosmetic, la fabricarea cremelor pentru fata.
Hribi
Ciupercile de culoare brun-galbuie rasar din abundenta in zilele de vara, la poalele muntilor, mai ales dupa lasarea serii. Hribii se gasesc in luminisurile din padurile de foioase si de conifere si cresc in grupuri, avand o foarte mare rezistenta la daunatori. Gustosi si cu un miez fraged, hribii au un continut bogat de minerale si de vitamine, iar datorita cantitatii ridicate de potasiu le sunt atribuite efecte benefice asupra presiunii sangvine.
Pleurotus
Ciupercile care cresc sub forma unui buchet, la baza trunchiurilor de fag, sunt cunoscute popular si sub numele de pastravul cerului. Culoarea soiului este preponderent bruna, dar pot fi intalnite si exemplare albe, maronii sau chiar cu o nuanta de roz. Ciupercile Pleurotus sunt apreciate pentru fibra lor foarte carnoasa, pentru aroma si pentru savoarea aparte, dar si pentru izul dulceag pe care il raspandesc. Bogate in vitaminele B1 si B3, in aminoacizi, acid folic, fosfor si potasiu, ciupercile din acest soi sunt apreciate pentru proprietatile antibacteriene si antioxidante.
Valorile nutritionale, vitaminele și mineralele ciupercilor
In functie de soiul lor, ciupercile au numeroase beneficii, contribuie la mentinerea unei alimentatii echilibrate si toate sunt recunoscute pentru valorile lor nutritionale deosebite. O ceasca de ciuperci fripte contine, in general, 43 de kilocalorii, 4 miligrame de sodiu, 7 grame de carbohidrati si 3 grame de proteine.
Datorita expunerii indelungate la soare, ciupercile au un continut ridicat de vitamina D, care este completata de vitamina B6. Alaturi de acestea, potentialul ciupercilor este intregit de numeroase minerale, printre care seleniu, mangan, cupru, zinc, potasiu, fosfor, magneziu sau fier.
Beneficiile consumului de ciuperci
Prin multimea de nutrienti si prin continutul variat de minerale si de vitamine, ciupercile au numeroase efecte benefice asupra sanatatii. Desigur, cele mai evidente sunt cele legate de o dieta echilibrata, cum ar fi scaderea riscului de boli cronice ale intestinului sau ale colonului, dar exista si alte efecte pozitive ale consumului de ciuperci. Ciupercile au un efect protector pe termen lung asupra sistemului cardiovascular si pot reduce riscul de accident vascular cerebral si infarct.
Fibrele din ciuperci ajuta la combaterea constipatiei, iar potasiul prezent intr-o concentratie mare ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu al Universitatii de Stat din Dakota de Sud, ciupercile ajuta la ameliorarea simptomelor bolilor psihice, prin aportul unei substante cu efect halucinogen numita Psilocybin. In plus, vitaminele B2 si B8 sunt aliati ai frumusetii care imbunatatesc aspectul tenului si dau stralucire firelor de par.
Cum alegi ciupercile
Cele mai bune exemplare sunt cele cu o textura ferma, fara pete si fara noroi pe suprafata. Daca esti in cautarea unui gust delicat, ciupercile inchise la culoare sunt ceea ce iti trebuie, iar cele de culoare deschisa iti vor oferi o aroma puternica. Înainte de preparare, ciupercile deshidratate trebuie lasate in apa, pentru a-si recapata textura carnoasa, iar cele proaspete trebuie pastrate la rece, invelite intr-un prosop de bumbac sau intr-o punga de hartie, timp de maximum o saptamana.
Daca esti iubitor de natura si vrei sa culegi ciuperci, trebuie sa tii cont de pericolele la care te expui. Este bine de stiut ca numai cunoscatorii au capacitatea de a deosebi soiurile comestibile de cele otravitoare, asa ca, daca nu ai experienta in acest sens, nu prepara si nu consuma ciupercile inainte de a cere sfatul localnicilor sau chiar al unui specialist.