Ce beneficii are ceapa de iarna

Ceapa de iarna (Allium fistulosum) este o planta erbacee, perena, cu bulbi mici, frunze cilindrice, lungi si groase fistuloase si flori albastre violacee, grupate intr-o inflorescenta sferica. Planta se inmulteste prin seminte si bulbi si este foarte rezistenta la ger.

Ceapa de iarna este cultivata pentru a se consuma in stare verde, primavara de timpuriu. Aceasta are un continut bogat in vitamina C, fibre, acid folic, magneziu, carbohidrati, dar si importante cantitati de potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru, vitamina A, E, C si complexul de vitamina B, clorofila, alicina si cvercitina (un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului). Totodata, aceasta mai contine si fitoncide (acest termen este compus din doua cuvinte – „planta” si „ucide”; prin urmare, acesti compusi omoara bacterii, ciuperci si unele virusuri, fiind considerate antibiotice vegetale).

Ceapa de iarna – Iata doar cateva dintre beneficiile acesteia:

-Are efect antialergic si totul se datoreaza proprietatilor depurative si diuretice, dar si faptului ca aceasta leguma regleaza activitatea glandelor responsabile de secretia naturala a cortizonului.

-Intareste sistemul imunitar. Ceapa de iarna contine multi compusi cu efect antioxidant, care cresc rezistenta organismului in fata microbilor, dar si a radicalilor liberi. Totodata, aceasta este si un foarte bun adjuvant in bronsitele infectioase si alergice.

-Ajuta la scaderea glicemiei. Bolnavilor de diabet li se recomanda sa consume ceapa pe perioala nelimitata de timp, avand efecte puternice chiar si in diabetul in faze avansate.

-Scade colesterolul rau din organism.

-Este eficienta in bolile renale cronice. Se recoman­da con­su­mul ei zilnic, mai ales dimineata si seara.

-Previne aparitia bolilor canceroase. Aceasta ceapa este recomandata in special in cancerul ovarian, de san si cel de piele.

Atentie! Aceasta ceapa trebuie consumata cu prudenta de catre cei care sufera de gastrita, colita de fermentatie si colon iritabil.