Se organizează târguri de Crăciun
Meșterii populari și-au făcut apariția la acest sfârșit de săptămână la EcoLocal și au prezentat arta populară autentică cum ar fi – podoabe țărănești, ceramică artistică și utilitară cu motive tradiționale, măști cioplite, țesături, împletituri de nuiele, lemn și alte lucruri de valoare.
Mai nou moldovenii pe masă vor servi fel de fel de iuțeli coreene care sunt gătite de producătorii noștri. Dana Odainic de un an își încearcă abilitățile de gospodină în bucătăria coreeană.
„Astăzi suntem cu kim-cim care reprezintă legume fermentate după rețeta tradițională Coreeană, este un produs nou pentru Moldova, dar încercăm încet să educăm publicul cu astfel de mâncare. Kim ci sunt legumele fermentate din varza pekin, dar și din alte legume cum ar fi daicom, avem mai picant și mai puțin picant pentru toate gusturile căci coreenii mănâncă foarte iute.”
Dana Odainic, producător local
Doamna Elena mai ieri era profesoară de engleză însă după pensionare s-a apucat să meșterească covoare din materiale reciclabile.
„Am venit la târg cu covorașe țesute și croșetate, patru-cinci zile durează crearea unui covor deoarece trebuie să pregătesc materialul, mai întâi îl tai și îl pregătești iar asta durează puțin, acum în vogă sunt astea din blugi.”
Elena Tacuni, meșter popular
La început croșeta și împletea genți pentru ea și sora ei. Acum a devenit meșter popular iar lucrările ei sunt apreciate și cumpărate la fiecare târg, pentru că au elemente tradiționale.
„Noi confecționăm genți din stofă ecologică cât și cu conservarea elementelor tradiționale din covoarele cele mai vechi. Tot ce e autentic reproducem pe gențile croșetate.”
Irina Cebanu, meșter popular
Sebastian continuă afacerea de familie pe care o are moștenită de la tata , creează din lozie tot ce-i vine în imaginație.
„Acestea sunt împletituri din lozie uscată sau fiartă lucru manual făcut chiar de tatăl meu, observați elementele făcute în detalii, totul specific ornamentelor, această afacere cu lozie o avem de mulți ani, tata efectuează comenzi în mai multe bucăți.”
Sebastian Busuioc, meșter popular
De asemenea, la eveniment oamenii s-au înfruptat cu sarmale și izvar fierbinte, iar pentru a fi în tandem cu spiritul popular, au fost acompaniați de nai.